- Advertisement -

Samo šest država u Evropi ima jeftinije gorivo od BiH

Preporučujemo

Hrvatski portal Index.hr objavio je istraživanje o cijenama goriva: Ko se vozi najjeftinije, a ko plaća najskuplji benzin u Evropi?

S prvim danom ratnih djelovanja u Ukrajini počele su drastično rasti i cijene goriva. Do danas nisu obuzdane, a prema svemu sudeći, čekaju nas još teža vremena.

Hrvatska se svrstala u red zemalja s nižim cijenama goriva. Naravno, kad bi cijenu po litru stavili u odnos s prosječnim primanjima, omjer definitivno ne bi išao baš u našu korist, piše Index.hr.

Slično je i sa BiH.

Najjeftiniju cijenu trenutno ima Mađarska, jedina evropska zemlja koja je obuzdala cijenu benzina na manje od 10 kuna. Pritom imajte na umu da je to posljedica državnih subvencija i da cijena vrijedi isključivo za mađarske državljane, piše Index.

U društvu najjeftinijih je i Turska, zemlja u kojoj je još nedavno gorivo bilo izuzetno jeftino. Tu su još zemlje Balkana i Moldavija.

U izuzetno teškoj situaciji je Grčka, čiji građani ne spadaju u bogatije u Evropi, ali zato plaćaju gorivo po cijeni od 17.87 kn/l, ali i osjetno povoljnijih 14.78 kn/l kad je dizel u pitanju, piše Autoklub.

Najskuplje gorivo je u Norveškoj, koja je već debelo ogrezla u elektrifikaciju. Tamošnji građani litru benzina već sada plaćaju 18.90 kn.

U Rusiji se cijene goriva kreću na razini od oko 6 kuna za litru. Kad je, pak, SAD u pitanju, cijena goriva je drastično porasla, ali je i dalje na razini od oko 10-11 kn za litru, što je u evropskim okvirima danas bagatela.

 

 

 

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Na Žuču održano prvo međunarodno takmičenje u praktičnom streljaštvu

Prvo međunarodno takmičenje u praktičnom streljaštvu održano je proteklog vikenda na novom sportskom strelištu Žuč, koje se nalazi općini...