Sanirane solarne klupe na području Centra

Preporučujemo

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) i Program Ujedinjenih nacija za okoliš (UNEP) su 2015. godine uz finansijsku podršku Ambasade Švedske, a u saradnji sa Općinom Centar, postavili šest solarnih klupa na tri lokacije u općini Centar i to: ispred pješačkog mosta „Festina lente – Požuri polako“, ispred Narodnog pozorišta na Pozorišnom trgu – Susan Sontag, te ispred Sarajevo City Centra na Marijin Dvoru.

Realizacija projekta postavljanja solarnih klupa na području ove lokalne zajednice nastavljena je i u 2017. godini.

- -

Naime, u okviru UNDP projekta „MDF Program očuvanja okoliša i klimatske promjene“, tri solarne klupe postavljene su na Merhemića trgu, dvije na Vilsonovom šetalištu kod mosta „Suada Dilberović i Olga Sučić“, a jedna kod zgrade Općine Centar.

S obzirom da su solarne klupe usljed izloženosti lošim vremenskim prilikama pretrpjele niz oštećenja, UNDP je ponudio sanaciju njihovog izgleda te podešavanje postavki elektronskih funkcija. Popravke je izvršila kompanija „Include“, a UNDP je pokrio sve troškove.

Klupe koriste solarnu energiju, pružaju ambijentalno osvjetljenje, a opremljene su i USB priključcima za punjenje mobitela i omogućuju superbrzi internet.

U klupama su ugrađeni sistemi hlađenja koji osiguravaju da temperatura ostane ugodna za sjedenje u svim vremenskim uvjetima.

- -

Pametne klupe proizvodi hrvatska tvrtka Include iz Solina, koja je prva u Evropi pokrenula proizvodnju pametnih klupa.

Solarne ploče stvaraju do 110 W električne energije po satu. Smještene su ispod površine za sjedenje, a veličinom omogućuju efikasno korištenje sunčeve energije.

Pametna klupa opremljena je samostalno razvijenim uređajima za punjenje pametnih mobitela i satova novije generacije, ima dva USB priključka s izlaznom snagom od 10 W.

Najnovije

Dodik podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH koji ne priznaje, ali je povukao nakon prozivki

Predsjednik Republike Srpske i najjače političke partije u tom entitetu Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik uputio je Ustavnom sudu...