Sanjin Sefić iz Sarajeva prebačen u KPZ Zenica zbog prenatrpanosti zatvora

Preporučujemo

Jučerašnjim nastavkom suđenja Sanjinu Sefiću, optuženom za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog prometa i krivično djelo neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći, u kojoj su smrtno stradale Selma Agić i Edita Malkoč i njegovim pomagačima u bijegu iz BiH, završen je dokazni postupak Tužilaštva.

Advokat Kerim Čelik, koji zastupa Sanjina Sefića 6. aprila Sudu je dostavio prijedlog dokaza koji odbrana misli da izvede, no, taj spisak do jučerašnjeg suđenja nije dospio u ruke tužiteljici Jasminka Knežević, te je ona zatražila da se na narednom ročištu očituje na predložene dokaze odbrane.

- -

Predsjedavajući vijeća Igor Todorović odložio je zato ročište za petak, 13. april kada će se tužiteljica izjasniti o ovim dokazima.

Advokat Kerim Čelik je za Radiosarajevo.ba potvrdio informaciju da je optuženi Sanjin Sefić na jučerašnji nastavk suđenja doveden iz KPZ Zenica, ali je demantovao navode da je njegovo prebacivanje iz Sarajeva u Zenicu, iz razloga što m uje u KPZ Miljacka sigurnost bila ugrožena.

“Sanjin Sefić se već skoro mjesec dana nalazi u KPZ Zenica, a razlog tome je pretrpanost KPZ Miljacka u Sarajevu, a ne ugrožena sigurnost ili da je dobivao batine od drugih zatvorenika”, rekao je za Radiosarajevo.ba Čelik.

Podsjećamo, optužnica Sanjina Sefića tereti da je 10. oktobra 2016. u večernjim satima, u ulici Zmaja od Bosne u Sarajevu, “golfom 6” krećući se brzinom od gotovo 105 kilometara na sat i pritom prošavši kroz crveno svjetlo na semaforu usmrtio Selmu Agić iz Bugojna i Editu Malkoč iz Bosanske Krupe, studentice Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu nakon čega je pobjegao s mjesta nesreće. Sara Sefić, te Dino Alić i Amar Salihović, terete se da su iste noći pomogli Sanjinu da pobjegne iz BiH, tako što su ga prevezli do graničnog prijelaza Uvac, nakon čega je Sefić postao nedostupan bh. organima gonjenja, te time počinili krivično djelo pomoć počinitelju nakon izvršenog krivičnog djela, dok se Saud Nišić tereti da je pomogao Sari Sefić, Aliću i Salihoviću nakon izvršenja krivičnog djela. Prvooptuženi Sefić je nakon bijega u Srbiju, hapšenja i boravka u ekstradicijskom pritvoru u Novom Sadu, odnosno provođenja ekstradicijskog postupka, 9. januara 2017. godine izručen bh. pravosuđu. Suđenje u ovom predmetu, kako je najavljeno, bit će nastavljeno 13. aprila očitovanjem optužbe o dokaznim prijedlozima odbrane.

Najnovije

Kremlj se oglasio: “Spremni smo za pregovore s Ukrajinom”

Prekinuti mirovni dogovori između Ukrajine i Rusije iz 2022. mogli bi biti temelj za nove pregovore. "No nema znakova da...