Sanjin Sefić osuđen na 14 i pol godina zatvora

Preporučujemo

Kantonalni sud u Sarajevu prvostepeno je danas osudio Sanjina Sefića na 14 i pol godina zatvora, javlja reporterka N1 televizije. Vrijeme provedeno u zatvoru bit će uračunato u kaznu.

Osuđeni Sefić je 12. oktobra 2016. godine uhapšen u Novom Sadu, a 9. januara prošle godine izručen je pravosuđu BiH nakon ekstradicijskog postupka. Teretilo ga se za izazvanje saobraćajne nesreće u Sarajevu u kojoj su smrtno stradale studenice Selma Agić i Edita Malkoč.

Postupak protiv Sefića i saučesnika počeo je 21. marta prošle godine na Kantonalnom sudu. U julu prošle godine, četiri mjeseca po početku sudskog procesa – cijeli glavni pretres ponovljen je ispočetka, zbog zakonskih posljedica odgađanja nekoliko ročišta.

Iz Tužilaštva KS su po završetku dokaznog procesa zatražili maksimalnu kaznu zatvora za Sanjina Sefića i to za počinjenje dva teška krivična djela: protiv sigurnosti javnog saobraćaja sa smrtnom posljedicom stradanja dvije osobe i neukazivanja pomoći nakon saobraćajne nesreće.

S druge strane, odbrana, odnosno advokat Kerim Čelik koji zastupa Sefića zatražio je oslobađajuću presudu u ovom slučaju. Oslobađajuće presude zatražili su i advokati Dine Alića, Sare Sefić, Amara Salihovića i Sauda Nišića.

Izricanju presude prisustvovalo je nekoliko desetina ljudi. Osim članova porodice, bili su tu i studenti i profesori Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta koji su pohađale stradale Selma i Edita.

Najnovije

FBI uhapsio pripadnicu jedinice Zulfikar, optužena da je tokom rata u BiH mučila Srbe

Državljanka SAD-a iz Bosne i Hercegovine uhapšena je jučer u Morgantownu u Zapadnoj Virginiji pod optužbom da je lagala...