Sankcije Dodiku traže zastupnici četiri najveće grupe u EP-u

preporučujemo

Grupa zastupnika u Evropskom parlamentu uputila je pismo ministrima vanjskih poslova članica EU u kojem pozivaju na uvođenje sankcija Miloradu Dodiku.

Osim Dodika, predlažu sankcije i drugim osobama koje su odgovorne za narušavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Pismo su potpisali evropski parlamentarci, koordinatori za vanjske poslove i izvjestitelji za BiH četiri najveće grupe u Evropskom parlamentu, kao i predsjedavajući Delegacije EP-a za odnose sa BiH.

Bitno je naglasiti da su među potpisnicima koordinatori grupa EPP-a, SD-a, Zelenih i Liberala. Ove četiri grupe u Evropskom parlamentu broje skoro 500 zastupnika, od ukupno 700 koliko broji Parlament. Dakle, radi se o predstavnicima apsolutne većine u ovom evropskom tijelu.

Uz to, i ne manje značajno, oni u pismu oštro kritikuju popustljivu politiku Evropske komisije prema onima koji krše Dejton i konstaruju da je upravo takvo ponašanje razlog Dodike oštre retorike i secesionističkih namjera. Kritikok su u pismu označeni i pojedinačno Oliver Varhelyi i Angelina Eichhorst koji su ovih dana boravili u posjeti BiH.

U pismu se upozorava da se BiH suočava sa najozbiljnijom političkom krizom otkako je završio rat i da je to sve izazvano ponašanjem člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorada Dodika i njegove stranke SNSD.

Zastupnici su pozvali na hitno sprovodjenje “Odluke Vijeća (CFSP) 2021/543 od 26. marta 2021. o izmjeni Odluke 2011/173/CFSP o restriktivnim mjerama” s obzirom na situaciju u Bosni i Hercegovini, koja je sačinjena u svrhu sankcionisanja pojedinaca čije aktivnosti ugrožavaju suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i međunarodni subjektivitet Bosne i Hercegovine, kao i da sankcioniše s njima povezana lica.

– S obzirom da postupanje rukovodstva RS-a i njihovih pristalica ispunjava sve gore navedene kriterijume, pozivamo Vas da postupite i predložite Vijeću za vanjske poslove utvrđivanje liste odgovornih za nastalu krizu, kao i fizičkih i pravnih lica koja su povezana sa njima, uključujući, na primjer, zvaničnike, političare, osoblje sigurnosti, kompanije, sportiste i sportske saveze, na koje se primjenjuju sankcije utvrđene prethodno navedenom Odlukom Vijeća – stoji u pismu.

Pročitajte:  Zajednička budućnost ne može se graditi ni sa Dodikom ni sa Stanivukovićem

Pismo potpisuju zastupnici kluba Zelenih/Evropskog slobodnog saveza (EFA) Reinhard Butikofer, Tineke Strik i Romeo Franz, zastupnik iz Evropske narodne stranke (EPP), Michael Gahler, te izvjestitelj za BiH Paulo Rangel iz iste stranke, zastupnici Progresivnog saveza socijalista i demokrata Tonino Picula i Dietmar Koster, te Hilde Vautmans i Klemen Groselj iz kluba zastupnika Renew (Obnovi Evropu).

– Nakon jasnih zaključaka debate u utorak u Evropskom parlamentu, široka koalicija koju čine ključni zastupnici iz četiri najveće političke grupe u EP sada konkretno poziva ministre vanjskih poslova EU da provedu sankcije gospodinu Dodiku – izjavila je zastupnica Strik.

Najnovije

Mioković “potopio” Dodika: Ima obraza tražiti da se kažnjavaju oni koji Srbe nazivaju genocidnim, a na dnevnoj bazi vrijeđa Bošnjake

Dragan Mioković, penzionisani sarajevski policajac i neko ko svakodnevno komentariše aktuelnu političku situaciju u našoj zemlji, večeras se na...