Sanna Marin: Izgleda da živimo u ratnoj ekonomiji, ovo nije normalno

Preporučujemo

Premijerka Finske Sanna Marin komentirala je energetsku krizu u ovoj zemlji, ali i u ostatku Evrope te je naglasila kako je situacija na tržištu daleko od normalne.

Komentirajući poskupljenje energenata, naročito električne energije, Marin je poručila kako se odgovor na krizu mora donijeti na većem nivou, tačnije na području cijele Evropske unije.

- -

Jedna od mjera koju Marin očekuje od Evropske komisije jeste i ona koja bi se odnosila na postavljanje gornje granice cijene električne energije.

“Izgleda da živimo u ratnoj ekonomiji. Ovo definitivno nije normalna situacija”, rekla je Marin.

Finska je upravo jedna od zemalja na koju je najviše utjecala energetska kriza koja je jednim dijelom nastala i zbog rata u Ukrajini i sankcija Ruskoj Federaciji.

Finski mediji objavili su ranije kako vlada ove države priprema višedijelni paket podrške koji ima za cilj ublažavanja rasta cijena struje.

- -

“PDV na struju će biti smanjen za deset procenata. Vlada također razmatra povećanje subvencija za električnu energiju što je preporuka Ministarstva finansija”, navedeno je iz vlade.

Veliki pritisak na vladu vrše i energetske kompanije, a firma ENERGIATEOLLISUUS RY je saopćila kako država mora donijeti hitne mjere dok ne bude prekasno.

“Potrebna je neka akcija. Mnogim kompanijama je sada veoma teško pronaći likvidno finansiranje. Kompanije koje su bile jako solventne sada se suočavaju s finansijskom krizom”, naveli su iz kompanije.

Finski list Helsingin Sanomat objavio je priču o bračnom paru koji su putem SMS poruke dobili obavještenje o rastu cijena električne energije.

Kako se navodi, novi ugovor koji im je ponudila kompanija Helen predviđa dvogodišnji ugovor s cijenom dnevne struje od 32,22 centa po kilovat-satu, dok bi noćna tarifa iznosial 25,23 centi po kilovat-satu.

“Ponuđena cijena je šest puta veće od sadašnje. Po toj cijeni, račun ove porodice iznosio bi 12.000 eura godišnje”, navodi finski list.

Najnovije

Islamska zajednica u BiH: Negiranje genocida u NSRS-u je argument zašto je neophodno usvajanje rezolucije

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osuđuje današnje usvajanje sramnih zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske, kojima se negira genocid...