Sarajevo: Brojni građani i turisti iskoristili besplatan ulaz i posjetili Zemaljski muzej

preporučujemo

Građani Sarajeva, ali i brojni turisti, pohrlili su u Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine kako bi iskoristili besplatan ulaz koji je omogućen povodom predstavljanja nove stalne postavke “Bosna i Hercegovina u prethistorijsko doba”, prvi put nakon 1992. godine.

Stalna izložba svečano je otvorena 20. oktobra, a počev od 21. za građane je bio omogućen besplatan ulaz u muzej te će trajati do sutra – 24. oktobra, a postavka će se moći posjetiti u periodu od 10 do 14 sati.Kako je zabilježio fotoreporter portala Klix.ba u muzeju su se mogli sresti kako lokalni stanovnici, tako i posjetioci iz zemalja regiona – Srbije, Hrvatske i Slovenije.

Također, organizirane su i grupne školske posjete, te su i učenici različitih uzrasta imali priliku vidjeti kako je izgledao život u Bosni i Hercegovini u prahistorijsko doba.

Izložbom se ilustrira svakodnevni život naučno identificiranih prethistorijskih zajednica – od kulture stanovanja, privrednih aktivnosti do vjerovanja i umjetnosti, rekonstruirajući odnose unutar njih samih kao i veze s drugim zajednicama.

Prahistorijska zbirka Zemaljskog muzeja ima oko 100.000 predmeta, od toga će izložbom biti predstavljeno blizu 3.000 najvažnijih. Zbirka odsjeka za prahistoriju se sastoji od arheoloških predmeta, izrađenih od keramike, kremena, kamena, kosti, metala i stakla.

Jedan od izloženih predmeta koji najviše privlači pažnju, što zbog svoje pozicije i veličine, ali i zbog reprezentativnosti, jeste drveni čamac iz Donje Doline koji je postavljen u auli kao viseća konstrukcija.

Izloženu građu prate odgovarajući tekstovi, crteži i fotografije koje za cilj imaju da posjetiocima olakšaju razumijevanje namjene, načina upotrebe i značenja pojedinih predmeta u kontekstu svakodnevnog života u različitim prethistorijskim razdobljima.

Najnovije

Civilna zaštita KS izdala preporuke zbog najavljenih kišnih padavina

Kantonalni operativni centar civilne zaštite Kantona Sarajevo izdao je preporuke pravnim i fizičkim licima za preduzimanje preventivnih mjera zaštite...