Sarajevo: Dolaskom uglednih gostiju iz Formule E potvrđena kandidatura za domaćina trke

Preporučujemo

Glavni grad Bosne i Hercegovine, odnosno Gradska uprava na čelu sa gradonačelnikom Abdulahom Skakom, danas je još jednom potvrdila namjeru da se kandiduje za domaćina trke šampionata Formule E. Ideju Sarajeva podržali su Jean Eric Vergne, aktuelni šampion Formule E, i Edmund Cho, predsjednik tima Techeetah i član uprave Fudbalskog kluba Manchester City, koji su iz tog razloga i doputovali u bh. prijestolnicu, javlja Anadolu Agency (AA).

“Vjerujemo da će se ova ideja, koja je pokrenuta prije godinu dana, uz pomoć Samira Cerića, naći na pravom putu i da ćemo ambiciozan projekat, kakav je ovaj, uspjeti realizovati“, kazao je Skaka i dodao:

- -

“Ključna stvar je da ovakav događaj nije posljedica bilo kakvih spontanih ili nepromišljenih odluka. Ovo je dio platforme Grada Sarajevo u periodu 2016.-2020. kojom želimo Sarajevo pozicionirati na mapu svjetskih gradova, koji organizuju velike događaje. Jedan od takvih događaja je trka Formule E, koju Grad Sarajevo pokušava realizovati. Nama je to iz uloge grada važno, jer grad pozicioniramo na listu zelenih gradova, ekološko vozilo Formule E je koncept u kojem ćemo se, vjerujem, mi u budućnosti razvijati. Radimo ozbiljan rebrending Sarajeva, kao glavnog grada BiH. Vjerujem da će nam događaji kakav je Formula E, Sarajevo napraviti poželjnom destinacijom za sve turiste, ali i da obezbijedimo malo svjetske zabave našim građanima.“

Gradonačelnik je naglasio da vjeruje kako će uspjeti u nastojanjima i da će se u ljeto 2020. godine Sarajevo naći na listi gradova koji su domaćini trkama Formule E.

“Grad Sarajevo treba da napravi niz predradnji, a na to će nam odgovor dati studija koju upravo radimo i koja će nam jasno pokazati koji od infrastrukturnih i ostalih segmenata treba da se zadovolji da bi se dogodila trka Formule E. Ovo je samo jedan od koraka da bi dobili status kandidata za organizaciju. Nakon što to postanemo imamo godinu dana kako bi svu infrastrukturu u gradu pripremili za taj jako značajan događaj“, rekao je Skaka.

Dodao je da je predloženo devet ruta za trku, a da će i ona konačna biti definisana kako bi se organizovala trka i kako bi bila uređena po standardima koje će vlasnici licence propisati. Skaka je otkrio da je jedan od prijedloga da trka startuje ispred tržnog centra “Alta” ili Predsjedništva BiH i da se vozi kroz staru jezgru grada.

- -

Vargne je naglasio da je vožnja u gradskim uslovima izuzetno izazovna, bez obzira na to o kojem se gradu radi.

“Ulice su uske, ima puno zidova i često cesta bude neravna. Morate održavati koncentraciju, jer možete lako završiti na nekom od zidova, a onda je za vas to kraj trke. Imao sam priliku da vidim dio rute u Sarajevu i bio sam impresioniran time što sam vidio i, generalno, Sarajevom do sada. Ovo je velika prilika za BiH i Sarajevo. Ukoliko Sarajevo dovede Formulu E na svoje ulice, to bi ga na neki način dovelo na isti nivo sa gradovima u kojima s održavaju trke Formule E, zajedno sa New Yorkom, Hong Kongom, Parizom. Svaku trku Formule E prati dosta pažnje. Drago mi je da gradske vlasti čine sve da organizuju trku. Ukoliko mogu bilo šta pomoći da se to desi, tu sam“, naglasio je šampion Formule E.

Cho je oduševljen idejom da se jedna od trka Formule E održi u Sarajevu, jer smatra da je to grad sa bogatom tradicijom za koji je čuo cijeli svijet, i da bi ga veliki auto-moto događaj dodatno promovisao.

“Sa Formulom E smo proputovali cijeli svijet, vidjeli mjesta koja su fantastična. Kada smo čuli za mogućnost da bi se trka mogla održati u Sarajevu, odmah smo se zainteresovali. Došli smo u Sarajevo da vidimo da li bi to bilo izvodljivo i do sada smo impresionirani svime što smo vidjeli. Činjenica je da je Sarajevo odavno jedna od svjetskih metropola, grad koji se odavno spominje širom Evrope i svijeta i red bi bio da Sarajevo zauzme mjesto koje mu pripada putem novih inicijativa, koje se dešavaju. Dakle, nove tehnologije, nove trke, koje se organizuju, jer Sarajevo tu pripada zajedno sa ostalim gradovima. Impresionirani smo i onim što smo vidjeli od strane gradskih vlasti, jer je očigledno da se trude da dođe do realizacijeove inicijative. I mi ćemo da uradimo sve da bi podržali inicijativu, jer bi sami voljeli da se trka održi za dvije godine u Sarajevu“, istakao je Cho.

Cerić, koji je izvršni direktor kompanije Sarajevo Sports International, koji je začetnik ideje o organizaciji trke Formule E u glavnom bh. gradu, kazao je da bi se takvim događajem Sarajevo stavilo na listu svjetskih centara, a ne regionalnih.

“Jedan ovakav događaj može da pozicionira Sarajevo na svjetsku mapu. Na mapu svjetskih metropola i da nam ne treba region da bude benchmark, nego da gledamo prema New Yorku, Hong Kongu, Seulu i nekim drugim gradovima“, kazao je Cerić i dodao:

“Generalno, ja i gradonačelnik radimo na velikom broju projekata, a ovo je jedan, jer smatramo da je pozicioniranje i rebrendiranje imidža grada Sarajeva veoma bitno. Oko Formule E se okreću velike tehnološke inovacije. Formula E kao fantastična trka će omogućiti gradu, državi, a i regiji, velike tehnološke investicije i mislimo da je ovo velika prilika da Sarajevo i BiH ugoste jednu od najvećih sportskih manifestacija u svijetu.“

Vrijedi istaći da je gradonačelnik Skaka kazao da je cilj da se organizacija trke Formule ne finansira iz budžeta, nego od novca sponzora, za koje je rekao da su veoma zainteresovani za projekat.

Formula E je takmičenje koje se organizuje pod okriljem Međunarodne automobilističke federacije (FIA). Prva sezona bila je 2014/15, a bolidi koji učestvuju su električni trkaći automobili. Zanimljivo, Nelson Piquet Junior je bio prvi pobjednik šampiona Formule E, a riječ je o sinu slavnog brazilskog vozača Nelson Piqueta, trostrukom (1981, 1983. i 1987. godine) svjetskom šampionu Formule 1.

Najnovije

Bećirović uoči puta za New York: Istina i presude se ne mogu sakriti

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i član Željko Komšić sutra putuju u New York. Tamo će u četvrtak...