Sarajevo: Dvije godine zatvora zbog pokušaja ubistva pjevača

Preporučujemo

Hilmija Vejsilović (53) osuđen je juče u Kantonalnom sudu u Sarajevu na jedinstvenu kaznu od dvije godine i tri mjeseca zatvora zbog pokušaja ubistva pjevača Esnafa Pepića i nedozvoljenog držanja oružja.

Presudu je izreklo vijeće kojem je predsjedavao sudija Jasenko Ružić, koji je pojasnio da je Vejsilović za pokušaj ubistva dobio dvije godine, a za nelegalno posjedovanje oružja šest mjeseci, te da mu je izrečena jedinstvena zatvorska kazna.

- -

Prema presudi, Vejsilović je 16. marta 2014. godine pucao na pjevača Pepića na parkingu ispred kafane “Šadrvan” na Rakovičkoj cesti u sarajevskom naselju Rakovica. Svemu je prethodilo nezadovoljstvo Vejsilovića jer pjevač nije otpjevao pet pjesama koje su naručili on i njegovo društvo.

Optuženi je po izlasku iz kafane Pepiću kazao: “Sad ćeš pjevati, ovdje na parkingu”, i ispalio dva hica iz pištolja, od kojih je jedan Pepića pogodio u rukav. Kad je Pepić počeo bježati, Vejsilović ga je sustigao i pucao mu u stomak sa udaljenosti od 50 centimetara. Pjevača je zaštitila jakna, te mu je zrno načinilo tek lakšu povredu.

Sudija Ružić je obrazlažući presudu kazao da je vijeće Vejsiloviću ublažilo zakonom predviđenu kaznu.

– Sud je pregledao sve dokaze, iz kojih je izdvojen iskaz Esnafa Pepića. Vijeće smatra da se događaj zbio upravo na način kako ga je Pepić opisao i da je dokazan umišljaj optuženog u izvršenju krivičnog djela – kazao je Ružić.

- -

On je istakao da je sud prilikom odmjeravanja kazne kao olakšavajuće za optuženog cijenio priznanje, kajanje i dobro vladanje u sudnici.

Ranije tokom procesa utvrđeno je da je Vejsilović u vrijeme počinjenja krivičnog djela u krvi imao 0,47 promila alkohola. Vještačenjem je utvrđeno da je bio u stadijumu lakog pijanstva. On je ranije tokom suđenja priznao da je pucao, ali nije rekao da je želio da ubije pjevača.

Izvor: Glas Srpske

Najnovije

Hapšenje u Višegradu, pronađena plantaža marihuane

Plantaža marihuane pronađena je na području Višegrada odakle je policija oduzela 43 saksije sa stabljikama kanabisa i više od...