Sarajevo: Starogradski osnovci imaju besplatan školski prevoz i ovog polugodišta

Preporučujemo

Sarajevska Općina Stari Grad potpisala je sporazum sa Ministarstvom saobraćaja Kantona Sarajevo na osnovu kojeg će se besplatan školski prevoz za osnovce sa Sedrenika, Hrida i Obhodže nastaviti i u drugom polugodištu ove školske godine.

Kako je promijenjena zakonska regulativa i nadležnost nad školskim prevozom sa Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo prešla na Ministarsvo saobraćaja Kantona Sarajevo, postali su upitni dogovori koji su ranije ostvareni po ovom pitanju. Prethodnih mjeseci, Služba za obrazovanje, kulturu i sport Općine Stari Grad aktivno je radila na rješavanju ovih problema, te je na kraju postignut sporazum da ubuduće troškove prevoza osnovaca refundira Ministarstvo saobraćaja. Općina Stari Grad ima obavezu da evidentira broj učenika kojima je potreban školski prevoz tamo gdje nije u funkciji gradski saobraćaj, te da izabere prevoznika uz ispunjavanje svih neophodnih uslova za prevoz djece.

- -

U prvom polugodištu ove školske godine, besplatan školski prevoz u Starom Gradu koristilo je oko 200 učenika koji nemaju drugog načina za dolazak do škole. Besplatan školski prevoz osiguran je za učenike sa Obhodže do OŠ“Vrhbosna“ (59 učenika), sa Sedrenika do OŠ“Mula Mustafa Bašeskija“ (42 učenika) i sa Hrida do OŠ“Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković (oko 100 učenika). Prema informacijama sa terena, jutros su školski autobusi na vrijeme preuzeli sve učenike i prevezli ih do njihovih škola.

(Index.ba)

Najnovije

Hapšenje u Višegradu, pronađena plantaža marihuane

Plantaža marihuane pronađena je na području Višegrada odakle je policija oduzela 43 saksije sa stabljikama kanabisa i više od...