Sarajevo: U Istiklal džamiji obilježen dolazak Nove hidžretske godine

Preporučujemo

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo u Istiklal džamiji je večeras poslije akšam-namaza svečano obilježena Nova 1440. hidžretska godina koja je nastupila zalaskom sunca, javlja Anadolu Agency (AA).

Muftija sarajevski prof. dr. Enes ef. Ljevaković je tom prilikom istakao da je Hidžra jedan od najvažnijih događaja u historiji islamske civilizacije.

- -

“Time se podsjećamo na vjerovjesnika Muhammeda a.s., nejgove ashabe, ogromni trud koji su uložili na putu istine. Podsjećamo se na brojne pouke o kojima većeras govori naš uvaženi gost, veliki sirijski alimdr. Muhammed Ratib En-Nabulsi. Ovo je prilika da uputimo dovu Allahu dž.š. za sirijski narod, poruku podrške i solidarnosti. Oni su u ovim vremenima izloženi brojnim pritiscima i neviđenim razaranjima. Milioni njih su bili prisiljeni napustiti svoje domove i učiniti hidžru”, rekao je Ljevaković.

Okupljenim vjernicima se potom obratio jedan od najpoznatijih učenjaka u islamskom svijetu danas, dr. Muhammed Ratib En-Nabulsi, posebno naglasivši značaj pokornosti prema Allaha dž.š.

“Iz dubine srca svoga molim Allaha dž.š. za vas. Da vam Allah dž.š. čuva lijepo srce i vaše porodice i zdravlje vaše i sigurnost u vašoj zemlji. Rečeno je da je onaj ko sebe spozna i Allaha dž.š. spoznao. Insan je najbitnije stvorenje kod Allaha jedinog”, rekao je En-Nabulsi tokom predavanja.

Podsjetio je okupljene da čovjek ima i dušu i razum i da ima slobodu da sam bira, što, naprimjer, nemaju životinje.

- -

“Insan je prvi kod Allaha dž.š. u smislu pozicije. Meleki imaju racio bez strasti. Životinje imaju strasti bez racija. Čovjek ima i dušu i razum. Kada mu razum nadvisi strasti njegove Allah dž.š. ga počasti da bude na visokom nivou, a ako dozvoli da ga strasti obuzmu može se spustiti vrlo nisko. Zato je insan na prvom mjestu kod Allaha dž.š. i biće koje je Allah dž.š. posebno počastio”, kazao je En-Nabulsi.

Naglasio je da je veoma važno da svaki čovjek osjeća pokornost Allahu koju slobodno odabere pomoću ljubavi koju u srcu prema Allahu dž.š. osjeća, dodajući da takav život vodi “vjećnoj sreći”.

Svečanosti je prisustvovao veliki broj osoba, prvenstveno mladih, koji su uživali u životnim savjetima uvaženog dr. En-Nabulsija.

Ovaj istaknuti učenjak se nalazi u posjeti Medžlisu Islamske zajednice Sarajevo prilikom čega će u periodu od 10. do 20. septembra imati nekoliko susreta sa imamima, vjeroučiteljima, te velikodostojnicima Islamske zajednice.

Muslimani u Bosni i Hercegovini i svijetu večeras sa zalaskom sunca dočekuju novu 1440. godinu prema hidžretskom kalendaru. Prisjećanje je to i na veliki događaj iz historije islama kada je posljednji Božiji poslanik morao utočište iz paganske Meke potražiti u malom gradiću Jesribu, budućoj Medini.

Hidžra, seoba poslanika Muhammeda a.s. i ashaba iz Meke u Medinu 622. godine predstavlja veličanstven događaj u muslimanskoj historiji koji je omogućio muslimanima da postanu organizovana i odgovorna duhovna zajednica, sposobna da vrijednosti islama pretoči u društveni život.

S obzirom na veličinu i značaj Hidžre, na prijedlog drugog pravednog halife Omera r.a., računanje vremena u islamskom kalendaru određuje se upravo po ovom događaju.

Najnovije

SIPA vrši pretres: Pronađeno oko 22 kg droge

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su na području Sarajeva pretresli stan i druge prostorije i...