Sarajevski ljekari objasnili kojim medikamentima liječe zaražene koronavirusom

Preporučujemo

Lijek protiv koronavirusa još nije pronađen, ali određene vrste koje mogu pomoći u ublažavanju lakših simptoma zaraze kod onih osoba koji su poslani na kućno liječenje, odnosno, u samoizolaciju.

Shodno tome, provjerili smo koje lijekove ljekari porodične medicine u Kantonu Sarajevo u ovakvim slučajevima propisuju pacijentima.

- -

Ljekar porodične medicine u JU Dom zdravlja KS Zaim Jatić u razgovoru za Klix.ba je kazao da se u kućnim uslovima liječe blagi, asimptomatski slučajevi i umjereno teški slučajevi zaraze koronavirusom te da se pacijenti nadziru svakodnevno.

“Potrebno je da takvi pacijenti piju dovoljnu količinu tekućine, uzimaju visoke doze vitamina C i D, obaraju temperaturu paracetamolom i vlažnim oblogama. Savjetujem i da jedu pileću supu i blagu, lako probavljivu hranu. Potrebno je da su izolirani u kući ili stanu od drugih ukućana, da nose masku i da svi ukućani veoma imaju rigorozne mjere higijene, odnosno da često peru ruke i dezinficiraju površine, predmete i odjeću. Ponekad se kod umjereno teške slike s pneumonijom moraju uključiti i antibiotici. Za bolove u mišićima je odličan paracetamol s kojim se obara i visoka temparatura. Po potrebi koristimo i lijekove za umanjenje mučnine i povraćanja, ili probiotike i nifuroksazid za proljev”, pojasnio je ljekar Jatić.

Kako je kazao posebna pažnja se obraća kod osoba koji imaju rizike za komplikacije bolesti COVID-19.

“Riječ je o osobama s hroničnim bolestima, kao što su bolesti imunog sistema, kardiovaskularne bolesti, insuficijencija jetre i bubrega, neke neurološke bolesti, dijabetes, gojaznost i drugo. U rizik spadaju osobe starije od 80 godina”, dodao je.

- -

Ljekar pojasnio način zaraze koronavirusom

Ljekar je naglasio da bolest COVID-19 izaziva koronavirus koji u ljudski organ ulazi najčešće putem sluznice oka i nosa. Dodao je da napada najčešće slucnice gornjih disajnih puteva izazivajući simptome obične prehlade kao što su povišena temperatura, suhi kašalj, malaksalost, bolovi u mišićima, glavobolja, gubitak osjećaja mirisa, rjeđi i gubitak ili premećen osjećaj ukusa.

“Često se pojavljuju simptomi izazvani poremećajem probavnog sistema, odnosno proljev, mučnina, rjeđe povraćanje. Nažalost u određenom broju kod oboljelih dolazi do spuštanja upale u donje disajne puteve i tada nastaje upala pluća koja je veoma često i obostrana. Kao i za svaku virusnu infekciju, tako i za COVID-19 su veoma važene preventivne mjere da bi se prekinuo put prijenosa virusa koji može biti putem kapljica koje nastaju prilikom govora, a posebno kašljanja, zatim dodirivanjem rukama predmeta koji su inficirani virusom i potom dodirivanje sluznica usta, nosa i oka. Virus se zatim prenosi i putem aerosola, odnosno prisustvom virusa u fino raspršenim čsticama u zraku koje zaostaju određeno vrijeme nakon što je neko kašljao ili razgovarao. Osoba koja se nađe u prostoru sa aerosolom u kojem je virus mogu ga direktno udahnuti. Ostali putevi prenošenja virusa, kao što su putem fekalija, urina, krvi, sperme i slično, još su u fazi istraživanja i dokazivanja”, naveo je naš sagovornik.

Osim održavanja fizičkog kontakta, nošenja zaštitne maske, održavanja higijene i izbjegavanja gužvi, Jatić naglašava da je veoma značajna mjera prevencija i vođenje zdravog života.

“Zdrava ishrana sa dosta voća i povrća, sa smanjenim unosom crvenog mesa i životinjskih masnoća, održavanje uredne tjelesne težine, tjelesno vježbanje, unos dovoljne količnine tekućine i obavezan prestanak pušenja. Pušenje i gojaznost su rizični faktori za teže oblike COVID-19 bolesti”, istakao je.

Različiti oblici COVID-19

Ljekar je pojasnio da kliničke slike bolesti COVID-19 zavise od težine pacijentovog stanja.

“Asimptomatska kličnika slika kako sam ime kaže se odlikuje odsustvom simptoma ali sa pozitivnim PCR testom na koronavirus. Teško je reći koliko tačno ima stvarno asimptomatskih slučajeva jer se pojedinci ne sjećaju da li su imali simptome ili su simptomi tako blagi da ih osobe jednostavno ne primijete ili zanemare. Sljedeći oblik po težini je blagi COVID-19 koji se odlikuje pojavom veoma blagih simptoma koji obično iz našeg iskustva traju nekoliko dana. Umjereno teški COVID-19 ima navedene simptome koji su izraženiji i praćeni blagom upalom pluća (bez poremećene saturacije kisika, bez ubrzanog ili usporenog rada srca, bez ubrzanog i otežanog disanja). Teški slučajevi imaju navedene simptome i tešku upalu pluća koja je obično obostrana, pacijenti se guše, nemaju zraka, ubrzano i plitko dišu, imaju izražene bolove u grudima, ubrzan rad srca ili se čak javi aritmija, saturacija krvi kisikom je snižena”, kazao je Jatić.

Jatić je kazao da se tako teški pacijenti liječe u bolnici te da ljekari u primarnoj zdravstvenoj zaštiti nastoje takve osobe na vrijeme prepoznati i uz sve mjere hitne medicinske pomoći transportovati u odgovarajuću bolničku ustanovu.

“I najteži pacijenti, odnosno kritični pacijenti imaju teške upale pluća, akutni respiratorni distres sindrom, praćeni sa disfunkcijom drugih važnih organa (srce, jetra, bubrezi centralni nervni sistem), koža hladna, modra, imaju značajno poremećene vitalne parametre povišen ili snižen krvni pritisak, ubrzan rad srca, aritmiju, ubrzano dišu, izrazito visoku temperaturu i veoma sniženu saturaciju kisikom. Poručio bih da je veoma bitno da se osobe pridržavaju svih navedenih mjera i da se zaštite jer je to ključno u prevenciji i suzbijanju protiv zaraze koronavirusom”, zaključio je Jatić.

 

Najnovije

Priština: U eksploziji ručne bombe oštećeno šest automobila

U eksploziji koja se u petak ujutro dogodila u ulici "Zekirja Cana" u Prištini oštećeno je šest automobila, dok...