Sarajevski Univerzitet: Između Hipokrata i hipokrita

Preporučujemo

“Održavat ću svim svojim silama čast i plemenite tradicije liječničkog zvanja”, kaže se u dijelu Ženevske zakletve koja je ustanovljena na konkresu Međunarodnog saveza liječničkih društava 1948. godine. 

Nesuglasice između Medicinskog fakulteta i Univerziteta u Sarajevu ne jenjavaju. Profesori su nezadovoljni statusom i radom na Medicinskom fakultetu. Iako je akademska godina počela, a bliže se i prvi parcijalni ispiti, studenti pojedinih fakulteta iz medicinskih oblasti već dvije sedmice ne pohađaju nastavu.

Na Medicinskom fakultetu nastava nije obustavljena, međutim na Farmaceutskom, Stomatološkom i Fakultetu zdravstvenih studija nema studenata. Jučer je održana sjednica Senata Univerziteta u Sarajevu, nakon koje je poručeno da će se u sve uključiti i pravosudne institucije, ako to bude potrebno, jer niko nema pravo da obustavi nastavu.

S druge strane, dekanesa Medicinskog fakulteta Semra Čavaljuga je ukazala na sramotan odnos prema sarajevskoj medicini, koji je sve izraženiji od februara ove godine, kad se prešlo na trezorsko poslovanje. Dekanesa je navela da profesori i asistenti rade preko norme, neki i do četiri puta preko norme koja je zakonom propisana, da je osoblje diskriminisano, obustavljena su akademska napredovanja nastavnika, fakultetu je potrebno preko sto novih ljudi. Dodala je da ostali fakulteti iz medicinske grupacije ne učestvuju u nabavci opreme, te da je rektor propustio da osigura nastavu potpisivanjem ugovora sa KCUS-om. Naglasila je da neće da radi nezakonito, ni ona, a ni osoblje na Medicinskom fakultetu. Ukoliko bude potrebno održat će se dodatna nastava, studenti neće biti oštećeni u znanju.

Profesori, čiji je Medicinski fakultet matični, održavaju nastavu na tom fakultetu, ali njihovih predavanja nema na tri srodna fakulteta. Rektor Univerziteta Škrijelj ističe da je potrebno održati časove da bi se plata zaradila, te da profesori sami dovode u pitanje svoju platu.

Napadi rektora Univerziteta u Sarajevu na dekanesu Medicinskog fakulteta su poznati široj javnosti. Rektoru Škrijelju je itekako smetao otpor koji Medicinski fakultet pruža provođenju integracije Univerziteta. Smetao mu je i “slučaj Gavrankapetanović” . Rekao je rektor da dekanesa ne poštuje Zakon o visokom obrazovanju, a zatim govorio o tome da prof. Gavrankapetanović treba predavati na Medicinskom fakultetu, što je mimo zakona. U ugovoru o radu prof. Gavrankapetanovića je bilo navedeno da ugovor traje dok je on zaposlen u priznatoj nastavnoj bazi, dakle u Kliničkom centru. Šta je nastavna baza Medicinskog fakulteta, piše i u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i u Zakonu o visokom obrazovanju.

Možda rektor, ipak, ne poznaje zakone tako dobro, ili svjesno ide ka uspostavljanju anarhije na Univerzitetu u Sarajevu.

(Index.ba)

Najnovije

Dodik: Nećemo imati većinu u NSRS, a Cvijanović i Krišto bi bile tandem u Predsjedništvu BiH

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je večeras da će kandidati ove stranke za pojedinačne funkcije na predstojećim opštim izborima...