Saša Magazinović: HDZ-ov prijedlog izmjene Izbornog zakona već je pao, samo se čeka sjednica

Preporučujemo

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović (SDP BiH) izjavio je danas kako je HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH već pao, “samo se nije desila sjednica”.

“Čim se desi sjednica bit će to i zvanično. To je jasno i ljudima iz HDZ-a za koje smatram da su predložili ovaj zakon, ne da bi bio usvojen, nego da bi kreirali temu u javnosti. Da im je stalo da zakon bude usvojen, ne bi ga predložili po hitnom postupku, nego bi razgovarali s ljudima iz drugih klubova”, smatra Magazinović.

- -

Kaže kako je njegova procjena da ne postoji većina unutar Predstavničkog doma ni za prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH koji su predložili poslanici SDA.

“U nekim segmentima je on prihvatljiv nama u SDP-u, a postoje i stvari koje nama nisu prihvatljive, posebno koje se tiču Grada Mostara. Za nas je mnogo važnije šta o tome misli naša gradska organizacija u Mostaru, nego šta o tome mislimo mi poslanici koji ne dolazimo iz tog grada”, naveo je Magazinović.

Na sjednici ćemo, kaže on, obrazložiti sve, „da li taj zakon ima svoju perspektivu, da li se on eventualno može mijenjati u narednom periodu, vidjećemo kroz sjednicu kluba i raspravu u parlamentu“.

“Kad bi bilo uzmi ili ostavi, moja je pretpostavka da bi on prošao isto kako će proći i HDZ-ov prijedlog”, smatra Magazinović.

- -

On kaže da su u toku pregovori koje, na neki način, moderiraju predstavnici međunarodne zajednice.

“Ali i tu ne vidim neku veliku mogućnost da se ovaj problem riješi, jer nisam siguran u iskrene namjere jednog broja igrača da uopšte žele da se zakon promijeni. Smatram da je cilj većeg broja političkih stranaka da se ne promijeni Izborni zakon BiH, da se tako uđe u izbornu kampanju, da se održe izbori, a da onda Centralna izborna komisija donosi odluke i moderira, odnosno usmjerava rezultate izbora”, navodi Magazinović.

Najnovije

Islamska zajednica u BiH: Negiranje genocida u NSRS-u je argument zašto je neophodno usvajanje rezolucije

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osuđuje današnje usvajanje sramnih zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske, kojima se negira genocid...