Sastanak boraca u kampu u Sarajevu: Donijet ćemo odluku kako i šta dalje

Preporučujemo

Predstavnici demobilisanih boraca održat će danas sastanak u kampu u Sarajevu. Kako je za N1 potvrdio jedan od predstavnika demobilisanih boraca Hamza Krkalić, donijet će se odluke o tome “kako i šta dalje”.

“Donijet ćemo odluku u kojem pravu dalje ćemo djelovati”, kazao je Krkalić za N1 i dodao da će na sastanku u kampu boraca prisustvovati više od 20 predstavnika demobilisanih boraca. Očekuju brzo rješavanje njihovih problema i usvajanje zahtjeva koje su predstavili nadležnim organima.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odabrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević održao je prošle sedmice sastanak s predstavnicima boraca. Sastanku su prisustvovali predstavnici Koordinacije boračkih udruženja FBiH koja njeguju tradicije ARBiH, Udruženja maloljetnih boraca, JOB unije veterana Federacije BiH i Udruge zaboravljenih branitelja.

Predstavnici Kordinacije boračkih udruženja, Udruženja maloljetnih boraca i JOB unija veterana Federacije BiH, suglasili su se s predstavnicima Ministarstva da je neophodno donošenje Zakona o pravima demobilisanih branilaca i članova njihovih porodica koji je realan i provediv.

Udruga zaboravljenih branitelja ostala je pri zahtjevu da se usvoje različito usvojeni tekstovi zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, koji je usaglašen od  Zajedničke Komisije za usaglašavanje različito usvojenih tekstova zakona u domovima Parlamenta Federacije BiH na sjednici održanoj 30. jula.

Prijedlog koji su podržali svi predstavnici boraca, koji je usaglašen na sastanku, je da se  formira Fond za borce koji bi se punio na osnovu Zakona o igrama na sreću, kao i od sredstava koja ostaju neutrošena na pozicijama Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida, kantona i općina.

Kako je najavljeno, naredni sastanak s predstavnicima boraca, planiran je u sedmici iza Bajrama.

Jasenko Tufekčić, dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH i član parlamentarne Komisije za usaglašavanje teksta Zakona o pravima demobilisanih boraca i njihovih porodica je obećao demobilisanim borcima da će Zakon biti usvojen u obliku u kojem oni zahtjevaju, te da će se to desiti najkasnije do 1. septembra.

Najnovije

SIPA objavila detalje akcije ‘Plug’: Oduzeto oko 1.000 kilograma duhana za nargilu, uhapšeno 12 osoba

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u utorak su, u sklopu operativne akcije "Plug", na području...