Sastanak Erdogana i Ruhanija uoči samita o Siriji

preporučujemo

Predsjednici Turske i Irana Recep Tayyip Erdogan i Hasan Ruhani sastali su se danas u Teheranu gdje će nešto kasnije biti održan trilateralni samit ovih zemalja i Rusije u vezi sa situacijom u Siriji, javlja Anadolu Agency (AA).

U glavni grad Irana doputovao je i predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin.

Treći trilateralni samit Turske, Rusije i Irana održat će se danas u Teheranu.

Riječ je o tri zemlje koje su garanteri mirovnog procesa za Siriju koji se vodi u glavnom gradu Kazahstana Astani.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan sa ruskim i iranskim kolegama Vladimirom Putinom i Hassanom Ruhanijem danas održava sastanak s ciljem traganja za rješenjem sirijske krize u okvirima mehanizma uspostavljenog u astanskim pregovorima.

Lideri tri zemlje zajedničkim naporima pokušavaju paralelno pronaći mehanizam djelovanja na terenu i kreirati uvjete i okvire tranzicijskog procesa u Siriji.

Iz ureda turskog predsjednika saopćeno je kako je cilj teheranskog samita da se analizira stanje na terenu i dogovore mogući koraci naprijed ka okončanju krize u Siriji.

Prethodni samit na kojem su Erdogan, Putin i Ruhani razgovarali o Siriji održan je u aprilu ove godine u Turskoj.

Bit će to prilika i za bilateralne susrete lidera, a iz Erdoganovog ureda je već najavljeno da će na odvojenim sastancima s Putinom i Ruhanijem razgovarati o odnosima Turske s Rusijom i Iranom.

Najnovije

Kandidat SDA Kenan Dautović je novi načelnik Travnika

Kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) u Travniku Kenan Dautović većinom glasova na prijevremenim izborima izabran je za načelnika ove...