Sastanak Mogherini s Vučićem i Thacijem dočekuje se s malo optimizma

Preporučujemo

Za pregovarački stol u Bruxellesu u nedjelju poslijepodne će, poslije tromjesečne pauze, ponovno sjesti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsjednik Hashim Thaci, ali po dosadašnjim izjavama obje strane, nema optimizma u pogledu mogućeg napretka u višegodišnjem dijalogu čiji je pokrovitelj Europska unija.

Beogradski mediji uglavnom su suzdržani u procjenama ishoda današnjeg susreta Thacija i Vučića sa šeficom eurodiplomacije Federicom Mogherini, a prema službenim informacijama na stolu bi se trebala naći “otvorena pitanja poput – formiranja Zajednice srpskih općina, energetike i mosta u Kosovskoj Mitrovici”.

Od posljednjih razgovora na tehničkoj razini sredinom ožujka, kada nije ostvaren nikakav pomak, u međuvremenu su dodatno pojačane tenzije u međusobnim odnosima uz uzajamne optužbe dviju strana o nespremnosti na kompromis, prenosi Hina.

Vučić nije optimist da će i današnja runda donijeti pomak i već danima tvrdi da Priština pod utjecajem mentora sa Zapada ne želi kompromisno rješenje, dok, iz Prištine stižu signali kako pregovore čim prije treba okončati pravno obvezujućim sporazumom, što bi za Beograd praktički značilo da prizna kosovsku neovisnost i državnost u sadašnjim granicama i bez ikakvih ustupaka srpskoj strani.

Istodobno, Beograd inzistira na činjenici da kosovska strana nije primijenila dosadašnje odredbe briselskog sporazuma iz travnja 2013. po kojima je, među ostalim, Priština bila dužna formirati Zajednicu srpskih općina (ZSO) kao tijela kojim bi kosovski Srbi ostvarili više utjecaja u općinama u kojima su većina.

Kosovski dužnosnici inzistiraju da se prije ZSO-a na stol kao važnija tema stavi energetika.

Današnjem trojnom sastanku prethodio je tehnički dijalog započet u petak, poslije kojeg nije priopćeno dovoljno detalja da bi se moglo zaključiti ima li nagovještaja napretku ili ne.

Prije susreta Moghrini-Vučić-Thaci, šefica eurodiplomacije imat će odvojene bilateralne susrete s predsjednicima Srbije i Kosova, a analitičari su vrlo suzdržani u ocjenama može li današnji susret značajnije utjecati na primjenu ranije postignutih sporazuma.

Vučić i Thaci drugi put tijekom godine sastaju se u ovom formatu, a Vučić je prije odlaska u Bruxelles poručio kako nema prevelika očekivanja ali da je riječ o “prigodi da se iznesu i zastupaju interesi Srbije” te naglasi “spremnost Beograda za kompromis”.

Najnovije

Zelenski pozvao NATO da preventivno napadne Rusiju

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski smatra da bi NATO trebao onemogućiti Rusiji upotrebu nuklearnog oružja tako što će izvesti "preventivni...