Sastanak potpisnica nuklearnog sporazuma sa Iranom

Preporučujemo

Ministri vanjskih poslova pet zemalja potpisnica nuklearnog sporazma sa Iranom sastaće se danas u Beču, prvi put nakon što su se Sjedinjene Američke Države povukle iz tog sporazuma.Na sastanku će ministri razmotriti sve prijedloge Evropske unije o očuvanju sporazuma, poslije američkog povlačenja, prenijela je iranska agencija Irna.

Prema pisanju agencije, sastanak će biti održan pod okriljem zajedničke komisije za nadgledanje primjene sporazuma kojom predsjedava EU.

- -

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa (Donald Trump) saopštila je 8. maja da se povlači iz sporazuma, koji je u ime SAD postigao bivši predsjednik Barak Obama (Barack Obama).

Osim toga, američke vlasti najavile su jačanje sankcija Iranu.

Nuklearni sporazum Irana i šest velikih sila- SAD, Rusije, Kine, Velike Britanije, Francuske i Njemačke, potpisan je u julu 2015. godine, u Beču.

Sporazum je omogućio da Iran izađe iz međunarodne izolacije i da se dio ekonomskih sankcija ukine toj zemlji. Zauzvrat, Iran je obećao da odustaje o nuklearnih težnji proizvodnje atomske bombe.

- -

Le Drian: Ekonomski paket za Iran malo vjerovatan prije novembraFrancuski ministar vanjskih posalova Žan-Iv Le Drijan (Jean-Yves Le Drian) izjavio je kako je malo vjerovatno da će evropske sile biti u stanju da sastave ekonomski paket za Iran koji bi spasio nuklearni sporazum prije novembra.

Francuski šef diplomatije upozorio je Teheran da prestane prijetiti odustajanjem od svojih obaveza iz tog sporazuma.

“Oni moraju prestati da permanentno prijete raskidom svojih obaveza iz nuklearnog sporazuma kako bismo mogli pronaći rješenje, i kako bi Iran dobio neophodnu ekonomsku kompenzaciju”, izjavio je Le Drian za RTL radio prije nego što je otputovao u Beč na ministarski sastanak o iranskom nuklearnom sporazumu.

On je izjavio da, pored evropskih sila, i Rusija i Kina rade na stvaranju finansijskog mehanizma koji bi ublažio najavljene strožije američke sankcije Iranu.

“Pokušavamo da to učinimo prije uvođenja novih sankcija početkom avgusta, i nakon toga, drugog seta sankcija u novembru”, kazao je Le Drian, prenosi agencija Rojters.

Najnovije

Ne smiruju se reakcije na masakr u Gazi, svjedok kaže da su kamioni s hranom gazili ljude

Ne smiruju se reakcije na masakr u Gazi, svjedok kaže da su kamioni s hranom gazili ljude. Najmanje 112 Palestinaca...