Sastanak u Mostaru prošao bez rezultata: Dogovorili se da će se nastaviti dogovarati

Preporučujemo

Na današnjem sastanku predstavnika stranaka, članova koalicije na državnom nivou nije postignut dogovor o tri ključna zakona koji su preduvjet za otvaranje bh. pristupnih pregovor s Evropskom unijom (Izborni zakon, Zakon o Sudu BiH, Zakon o sukobu interesa).

– Zaključak o ova tri zakona u osnovi nismo dogovorili niti su komisije mogla dogovoriti, ali su došli do razine od 70, 80 ili 90 posto, da se ne nadmudrujemo o postotcima – kazao je Čović na konferenciji za novinare.

- -

Prema njegovim riječima, komisije će nastaviti s radom i ako neka od usaglasi zakon, taj zakon će ići pred Vijeće ministara i Parlament BiH.

– Žao mi je što nismo uspjeli napraviti ogroman iskorak koji se od nas očekivao. Komisije su napravile ozbiljan posao, ali evidentno je da mi nismo uspjeli napraviti dovoljno osnove da se ona usuglase, pa smo se našli u raskoraku – dodao je Čović, dodavši da su ova tri zakona “minimum koji trebamo završiti”.

Dodao je kako će nastaviti držati atmosferu koja je pozitivna i u narednim danima nastaviti raditi kako bi, kako se nada, “već u ponedjeljak, utorak, mogli kazati da su nešto dogovorili”.

Nermin Nikšić, lider SDP-a je kazao da “niko od njih trojice nije bio presretan kada je trebalo izaći i govoriti da su ostali na pozicijama na kojima jesu, ali da su ostali otvoreni da će pokušati uraditi šta god mogu na bilo kojem od zakona”.

- -

– Zakon o sprečavanju sukoba interesa, čini mi se da smo tu najbliži dogovoru. U svakom slučaju ostajemo opredijeljeni da radimo i nađemo kompromise. Mene motiviše i to da i kada se ne složimo, razgovaramo u atmosferi koja ne znači podjele, sukobe i svađe. Sad ćemo probati dalje da to rješavamo – rekao je Nikšić.

Najnovije

Ambasada: Dodik griješi ako misli da će SAD stajati po strani dok gura BiH ka sukobu

Stvaranje paralelnog izbornog sistema od strane Vlade Republike Srpske (RS) bilo bi neustavno i antidejtonsko, a biračima u RS-u...