Sastanak u Vladi KS: Premijer Zolj upoznat sa stavovima državnih službenika i namještenika

Preporučujemo

U zgradi Vlade Kantona Sarajevo (KS) održan je sastanak predstavnika Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika i premijera KS Adema Zolja na kojem su predstavnici Sindikata ponovili da će, ukoliko Vlada KS ne završi proceduru potpisivanja Kolektivnog ugovora za državnu službu na nivou KS, stupiti u generalni štrajk 28. maja.

Na sastanku, kojem je bio prisutan i ministar pravde i uprave KS Marijo Nenadić, istaknuta je potreba brzog početka pregovaračkog procesa kako bi konačno uredili ovu granu u interesu svih državnih službenika i namještenika.

- -

Sindikat je zvanično predao zahtjev za rješavanje ovih pitanja, te je Vlada KS obaviještena o štrajku zbog neotpočinjanja pregovora od strane Vlade KS o zaključivanju i potpisivanju Kolektivnog ugovora sa našim Sindikatom.

Pored Vlade KS, o zahtjevu Sindikata obaviješteni su i Općinski sud u Sarajevu, Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu, Kantonalni sud u Sarajevu, direktori Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo, Kantonalne uprave Civilne zaštite, MUP KS, Ministarstvo komunalne privrede, Pravobranilaštvo KS, Direkcija za puteve KS i Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglica KS.

Istaknuto je da se stavovi i zahtjevi Samostalnog sindikat kantonalnih državnih službenika i namještenika kao reprezentativnog sindikata za granu državnih službenika i namještenika u KS trebaju uvažavati, te da će istrajati u svojim zahtjevima za puna prava svih državnih službenika i namještenika u KS.

Također, zatraženo je usvajanje Zakona o platama, o kojem se treba postići dogovor na osnovu opravdanih sindikalnih zahtjeva i relevantnih ekonomskih parametara, jer je trenutni nacrt ovog zakona neusaglašen.

- -

Sastanku, pored predsjednika Sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika Elvisa Zornića, prisustvovali su svi predsjednici sindikalnih organizacija našeg sindikata, međutim iako su bili najavljeni na sastanak nisu došli ministar finansija KS Jasmin Halebić i ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Amela Dautbegović.

Najnovije

Broj zaposlenih u BiH u martu bio 853.002 osobe, a prosječna neto plaća 1.353 KM

U martu 2024. godine broj zaposlenih osoba u BiH iznosio je 853.002, a od toga 387.022 žena, navode iz...