Satelitski snimci pokazuju da je blizu 100.000 zgrada u Gazi uništeno

Preporučujemo

Novi satelitski snimci koje je naručio BBC otkrivaju razmjere razaranja širom sjeverne Gaze. Satelitski snimci su snimljeni prošlog četvrtka, neposredno prije stupanja na snagu privremenog prekida vatre.

Snimci dronom prikazuju zgrade i čitava naselja pretvorena u ruševine. Dok je sjeverna Gaza bila žarište izraelske kopnene ofanzive i podnijela najveći teret razaranja, široko rasprostranjena šteta proteže se preko cijelog Pojasa.

- -

BBC javlja da analiza satelitskih podataka pokazuje da je oko 98.000 zgrada u cijelom Pojasu Gaze pretrpjelo štetu.

Analizu podataka izvršili su Corey Scher sa Graduate University of New York Graduate Center i Jamon Van Den Hoek sa Univerziteta Oregon State.

Zasnovana je na poređenju dvije odvojene slike, otkrivajući promjene u visini ili strukturi zgrada.

Gradovi Beit Lahia i Beit Hanoun na sjeveru i sjeveroistoku Pojasa Gaze među prvima su bili na meti zračnih napada nakon napada Hamasa 7. oktobra.

- -

Dijelovi Beit Lahia su sravnjeni. Izraelska vojska je također napala mali obližnji grad Beit Hanoun, gdje je prilikom prvog dana napada pogođeno 120 ciljeva.

Čitav niz kratera vidljiv je u nekadašnjoj stambenoj zoni. Također se navodi da su neke od zgrada na plaži, koje su imale prvi hotel sa pet zvjezdica u Gazi, Al-Mashtal, kao i kolibe i restorani, djelimično uništene.

Najnovije

Povećana količina pesticida: U RS-u zabranjen uvoz pošiljki jagoda iz Albanije

Fitosanitarna inspekcija RS-a zabranila je uvoz dvije pošiljke jagoda od 1.370 kilograma, porijeklom iz Albanije, kod kojih je potvrđen...