Šatorović: Ako ne dođe do ispunjenja zahtjeva prosvjetara, početkom septembra štrajk upozorenja u svim školama u FBiH

Preporučujemo

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH i predsjednik Samostalnog Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije Bosne i Hercegovine Selvedin Šatorović u svom obraćanju na današnjoj press konferenciji kazao je da je o svim dešavanjima u Kantonu Sarajevo obaviještena centrala u Briselu odakle očekuju reakciju narednih dana.

Riječ je o zabrani održavanja protesta prosvjetnih radnika u KS što do sada nikada nije bio slučaj da policija zabrani proteste. Proteklih godina održani su brojni protesti prosvjetara bez ijednog incidenta, no aktuelna vlast u KS, predvođena NIP-om, očito je smatrala da bi održavanje protesta bilo štetno. Upravo ova zabrana bila je povod da u Sarajevo dođu sindikalisti iz regiona i Turske koji su dali podršku Sindikatu osnovnog obrazovanja i odgoja KS u borbi za ispunjenje njihovih zahtjeva.

- -

„Ukoliko ne dođe do ispunjenja ovih zahtjeva, početkom školske godine ćemo imati štrajk upozorenja u svim školama FBiH. Svi učenici će znati zašto ne idu prvi dan u školu, da tamo postoji negdje neka ministrica koja djecu tretira kao kuniće, a prosvjetne radnike niti uvažava niti podržava niti cijeni“, kazao je Šatorović.

Zahtjevi Sindikata su:

1. Stavljanje van snage Pedagoških standarda i normativa kojima su ugrožena prava prosvjetnih radnika

2. Smjena ministrice za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo koja je ugrozila prava prosvjetnih radnika

- -

3. Zaustavljanje administrativnih reformi koje od prosvjetnih radnika prave obične pisare

4. Bolje propise, nastavne planove i programe i udžbenike koji će se kontinuirano prilagođavati i unaprijeđivati u skladu sa potrebama modernog obrazovanja, a posebno sa potrebama djece, učenika, radnika, tržišta rada i najnovijih tehnologija uz obavezno učešće i uvažavanje stavova radnika, poslodavaca i poduzetnika.

Predstavnici sindikata obrazovanja iz regije pozvali su vlast u KS, a posebno premijera Nihada Uka i ministricu Naidu Hota-Muminović da se vrate socijalnim dijalogu sa prosvjetnim radnicima i da ih ne tretiraju kao huligane već kao ljude koji obrazuju nove generacije i osiguravaju budućnost BiH.

Najnovije

Dramatičnim riječima se javio vozač koji je otisnuo Škodu u Miljacku: “Naoružani muškarac mi je rekao: ‘Sad ćete u vodu i ti i auto'”

Sarajlije su prije tri dana s nevjericom posmatrale kako je muškarac u naselju Hrasno Škodu Oktaviju dovezao do same...