Sattler ponavlja istu priču, a ne pada mu na pamet da sankcioniše Dodika

preporučujemo

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović primio je danas specijalnog predstavnika i šefa Misije EU u BiH Johanna Sattlera i tražio da EU konačno poduzme konkretne mjere zbog ponovne najave secesije protiv kvislinga Dodika.

EU, baš kao i tokom agresije, voli samo pričati, a ne pada joj na pamet da nam pomogne.

Tokom razgovora o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, ambasador Sattler je ponovio stav institucija i država članica EU da snažno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet kao i evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine. Sattler je informisao člana Predsjedništva BiH Džaferovića o dinamici isporuke vakcina za BiH preko EU, po kojoj u prvoj sedmici maja u BiH treba doći 80.000 vakcina preko programa COVAX, kao i prve isporuke od 214.000 vakcina osiguranih preko IPA fondova, navedeno je iz Predsjedništva BiH.

Sagovornici su iskazali zajednički stav da je fokus političkog djelovanja potrebno vratiti i staviti na borbu protiv pandemije COVID-19, kao i ispunjavanje potrebnih reformi na realizaciji 14 preporuka iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu za članstvo BiH u Evropskoj uniji.

Na današnjem sastanku s članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefikom Džaferovićem naglasio sam da nema nikakve osnove za bilo kakvu secesiju BiH ili prekrajanje njenih granica. Fokus mora biti na zdravlju/vakcinama, ekonomiji i evropskom putu BiH, objavio je danas na svom Twitter profilu šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler.

– Bilo kakva rasprava o secesiji nije u interesu građana ni RS-a, ni BiH u cjelini. Trenutno bi se rasprava trebala voditi o zaštiti života, zdravom ekonomskom oporavku i provođenju reformi koje unapređuju evropske integracije i poboljšavaju život građana. Sve drugo je odvlačenje pažnje od važnih pitanja – napisao je Sattler.

Poručio je da se sada više nego ikad prije mora usmjeriti fokus na reforme.

– Zapaljivi odgovori na secesionističke prijetnje nisu korisni za prevladavanje podjela i izgradnju povjerenja potrebnog za takve reforme – poručio je Johann Sattler.

Najnovije

Počela ekshumacija ljudskog kostura nađenog pri kopanju mezara u Doboju

Ekshumacija na mjesnom groblju koje se nalazi u dobojskom prigradskom naselju Miljkovac započela je jutros, nakon što su prije...