Saudijski prijestolonasljednik Salman Palestincima rekao da prihvate mir ili ušute

Preporučujemo

Saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman navodno je oštro kritikovao palestinsko rukovodstvo, ocijenivši da mora prihvatiti uslove za mir administracije predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, javljaju izraelski mediji.

Na sastanku iza zatvorenih vrata s liderima američkih jevrejskih organizacija u martu u Njujorku on je zamjerio palestinskom predsjedniku Mahmudu Abasu što odbija mirovne ponude, objavio je izraelski TV kanal 10, pozivajući se na izraelske diplomatske izvore.

“U posljednjih nekoliko decenija palestinsko rukovodstvo je propustilo jednu mogućnost za drugom i odbacilo mirovne prijedloge koji su mu ponuđeni”, rekao je navodno Bin Salman, piše u izvještaju koji je na američkom novinskom sajtu Aksios objavio diplomatski dopisnik Kanala 10 Barak Ravid.

Izvor blizak razgovorima je rekao da su “ljudi bukvalno popadali sa svojih stolica”, kad su to čuli.

Prijestolonasljednik je dodao da je “vrijeme da Palestinci prihvate prijedloge i pristanu da dođu za pregovarački sto ili da ušute i prestanu da se žale”.

On je navodno vršio pritisak na Abasa da prihvati američki okvir za mir poslije odluke Trumpa da SAD priznaju Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Trump je 6. decembra priznao Jerusalim kao samo izraelski iako u istočnom anektiranom dijelu tog grada Palestinci planiraju sjedište svoje buduće države.

Trumpov potez izazvao je gnjev ne samo Palestinaca, već i šire u arapskom i muslimanskom svijetu.

Od tada Palestinci bojkotuju Bijelu kuću. Abas je procijenio da SAD ne mogu biti više “pošten posrednik” u mirovnim pregovorima.

Saudijski princ koji prema pisanju arapskih medija ima bliske odnose s Trumpovim zetom i savjetnikom Jaredom Kushnerom je također rekao da palestinsko pitanje nije prioritet za saudijsku vladu koja ima “mnogo hitnija i važnija pitanja da se njima bavi”, kao što je Iran.

Sastanku su prisutvovali lideri Američko-izraelskog komiteta za javne poslove (AIPAC), Američko jevrejskog komiteta, Lige za Borbu protiv kleveta, Jevrejskih federacija Sjeverne Amerike, predsjednici Velikih američkih jevrejskih orgnizacija i Bnei Brita.

Izraelski mediji navode da su se Sudijska Arabija i Izrael približili u posljednjih nekoliko godina jer dijele zabrinutost zbog prijetnje Irana i saveznika te zemlje u regionu.

Tokom posjete SAD-u Salman je za iranskog vrhovnog lidera ajatolaha Ali Hamneija rekao da je umnogome kao Hitler i izjavio za časopis Atlantik da Izraelci imaju pravo na sopstvenu zemlju, piše N1.

On smatra da bi mirovni pregovori Izraelaca i Palestinaca morali da napreduju prije nego što Saudijska Arabija i druge zemlje Zaliva normalizuju odnose s Izraelom. Saudijski zvaničnici nisu komentarisali ove izvještaje.

Najnovije

CETINJE: U napadača pucala i policija i građanin, još se utvrđuje ko ga je likvidirao

Načelnik Odsjeka za suzbijanje opšteg kriminaliteta u Sektoru za borbu protiv kriminala Aleksandar Bošković kazao je u Dnevniku TVCG...