Saudijski princ: Izraelci imaju pravo na svoju državu

Preporučujemo

Saudijski prijestolonasljednik Mohamed bin Salman (32) ocijenio je da Izraelci imaju “pravo” na svoju nacionalnu državu isto kao i Palestinci. Upravo ta izjava smatra se novim znakom približavanja Rijada Izraelu.

On je u intervjuu koji je juče objavio časopis Atlantic rekao da nema “nijednu religijsku primjedbu” na postojanje Države Izrael, prenosi B92.

“Vjerujem da svaki narod, gdje god se nalazio, ima pravo da živi u svojoj mirnoj državi. Vjerujem da Palestinci i Izraelci imaju pravo na sopstvene države. Međutim treba postići mirovni sporazum da bi se osigurala stabilnost i normalni odnosi”, naveo je Mohamen bin Salman u intervuju datom prije najnovijih tenzija u pojasu Gaze.

Mohamed bin Salman je objasnio da se jedina “vjerska briga” Saudijaca tiče sudbine džamija u Istočnom Jerusalemu, koji je Izrael anektirao i koji je treće najsvetije mjesto u islamu, i “prava Palestinaca”.

“Naša zemlja nema problema s Jevrejima”, rekao je on.

Saudijski princ je rekao da je “Izrael velika ekonomija u punom zamahu” i da “ima mnogo interesa koje Izrael i Saudijska Arabija dijele”. Istovremeno, ponovio je napade na iranskog vrhovnog vođu, ajatolaha Alija Hamneija, čije teritorijalne ambicije je uporedio s Adolfom Hitlerom.

“Pored iranskog vrhovnog vođe Hitler izgleda ljubazno. Hitler je pokušao da osvoji Evropu, vrhovni vođa pokušava da osvoji svijet”, naveo je Mohamed bin Salman.

Najnovije

Bolnice sve krcatije, situacija kritična: Epidemija iz Ukrajine mogla bi se proširiti na cijeli svijet!

Bolnice i zdravstvene ustanove širom Ukrajine posljednjih se sedmica susreću s drastičnim povećanjem infekcija zbog otpornosti na antibiotike, zbog...