– Nespremnost na priznavanje istine, istrajavanje u laži i minimiziranje žrtava na bilo kojoj strani, ozbiljna je prepreka ka boljoj i zdravijoj budućnosti svih naroda u Bosni i Hercegovini. U tom smislu, Savez logoraša u Bosni i Hercegovini, podržava obilježavanje mjesta stradanja nevinih i nepotrebnih žrtava na području cijele države Bosne i Hercegovine, pa time i žrtava srpske nacionalnosti na Kazanima, kod Sarajeva – saopćili su.

- -

Žrtve na Kazanima, njih 17 nepravedno odvedenih i ubijenih, su, kako dodaju, žrtve osoba koje su pravile značajne probleme i Armiji Republike Bosne i Hercegovine na području grada Sarajeva, time što se nikada nisu iskreno stavile u okvire one i onakve borbe za koju se Armija RBiH borila na području cijele slobodne teritorije. To, kako naglašavaju, jako dobro znaju svi oni koji su iskreno branili Bosnu i Hercegovinu, ali isto tako i oni koji su u tom periodu vršili agresiju na našu državu.

– Najdirektnija potvrda ovoga, svakako jeste i način, i žrtve pripadnika MUP-a RBiH koje su pale u nastojanju da se osobe koju su počinile nedjela na Kazanima stave pod direktnu kontrolu komande Armije RBiH. U tom nastojanju, naređenom od Predsjedništva Republike BiH, a izvršenom od jedinica Armije RBiH i MUP-a RBiH, svoj život za istinu i pravdu, je položilo devet časnih pripadnika MUP-a RBiH – naveli su.

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini se, nastavljaju, bori i dokazuje čistu istinu sa ovih naših prostora, i svim iskrenim ljudima je jasno da su se nedjela tokom agresije dešavala na svim stranama, ali na nekim su ta nedjela bila brižljivo isplanirana, pa čak i godinama ranije, a na nekoj strani su se dešavala stihijski, kao osveta na preživljeno, na prethodno pobijeno, što svakako, učinjeno nedjelo ne može opravdati.

– Otkrivanje spomen-ploče žrtvama zločina na Kazanima, u znak sjećanja i opomene, samo još jednom pokazuje koja strana iskreno želi i bori se za istinu u BiH, ali isto tako, sistemsko i institucionalno nepriznavanje genocida, nedozvoljavanje postavljanja spomen-obilježja na Korićanskim stijenama, Manjači, Omarskoj, nedozvoljavanje obilježavanja zločina u Dretelju, Heliodromu i sličnim, također jasno ukazuje na one koji te planirane zločine u svojim sredinama svesno zataškavaju i zakopavaju – saopćili su i dodali:

- -

– Ovim putem Savez logoraša u Bosni i Hercegovini poziva sve strane, da ukažu na nepravdu u vlastitim redovima, i da omoguće izlazak čiste istine na svjetlo dana, jer samo ta i takva istina donosi dobro i bolju budućnost za sve narode u BiH, pa ma kojoj strani oni pripadali!