Saznajte koja su to najtraženija zanimanja u BiH

Preporučujemo

Bosna i Hercegovina trenutačno proizvodi velik broj ekonomista i pravnika, a upravo se najveći broj osoba s tim kvalifikacijama nalazi na burzi rada.

Sve je manje “zanatlija”, a sve je veća potražnja za njima. U najboljoj su poziciji, pak, IT stručnjaci. Razmišljate o prekvalifikaciji?

- -

Četvrta digitalna era nije zaobišla Bosnu i Hercegovinu, stoga je IT sektor uvijek u potražnji za kvalitetnim kadrovima, a kompanije u BiH nude solidne finansijske pakete i kvalitet rada na nivou evropskih i svjetskih kompanija. No, traže se: Doedukacija, prekvalifikacija, trening i volja, piše N1.

Manjak stručnih radnika, posebno zanatlija osjetile su zemlje zapadne i centralne Europe, a BiH je često destinacija za pronalazak odgovarajućeg kadra.

No, aktivnost bh.tržišta opadala je u posljednje tri godine, zapolenost je donekle rasla, doke je nezaposlenost varirala.

Bosna i Hercegovina je, prema zvaničnim statistikama, jedna od zemalja regije koja je u vrhu liste prema nezaposlenosti, a prva je od 134 zemlje svijeta prema nezaposlenosti mladih. No, paradox je da i u ovako visokoj nezaposlenosti, posla ima, a poslodavci teško pronalaze kadar koji im odgovara.

- -

Vodeća kompanija za posredovanje pri zapošljavanju u BiH je i Kolektiv posao.ba na čijem je sajtu u 2017. godini otvoreno preko 22.000 poslova.

U Bosni i Hercegovini, najtraženiji su:

1.Prodavač / trgovac
2.Call agent
3. Konobar / Šanker
4. Komercijalista
5. Programer / Software Developer
6. Kuhar
7. Stjuart / Stjuardesa
8. Vozač
9. Frizer
10. Zaštitar

Nesrazmjernost u potrebi tržišta rada i kvalifikacijama kadra prisutna je u gotovo svim sektorima.

Iako je obrazovanje oduvijek bila predispozicija za dobar posao, rastući je trend da potencijalni poslodavci radije upošljavaju kadrove s tzv “soft skills”, te insistiraju na poznavanju stranih jezika, rada na računaru i pozitivnom stavu.

Najnovije

Poznato kada će Barbarez biti predstavljen kao novi selektor

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine dobija novog selektora, a mjesto šefa stručnog štaba nacionalnog tima preuzet će legendarni Sergej...