- Advertisement -

SBB: Nedopustivo protuustavno djelovanje Vlade HNK, ministri iz SDA moraju reagirati

Preporučujemo

SBB smatra nedopustivim da se Kantonalna vlada, premijer i komesar policije HNK izdignu iznad odluka institucija Bosne i Hercegovine po pitanju smještaja ilegalnih migranata. Sprečavanje provođenja odluka najviših državnih organa, osim humanitarnog aspekta po same imigrante, može imati nesagledive posljedice po ustavni i pravni poredak u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Pres-centra SBB-a.

Ovakvim skandaloznim djelovanjem institucije nižih organa vlasti onemogućavaju efektivno djelovanje na narastajuću humanitarnu krizu sa sve većim brojem nezbrinutih migranata, što može ugroziti sigurnost građana te napraviti brojne druge štete državi.

S obzirom na konfuzne informacije o ulozi Vlade HNK u navedenim postupcima, a pošto SBB nema svoje ministre u toj vladi, pozivamo ministre iz SDA da hitno traže zasjedanje Vlade i poništavanje svih odluka i mjera koje su u suprotnosti s odlukama viših organa vlasti. U suprotnom, bit će saučesnici u širenju anarhije, antidržavnom djelovanju i rušenju autoriteta vrhovnih državnih institucija.

Na kraju, moralno, politički i državnički je nedopustivo da se izbjeglički problem tretira kao isključivo navodna vjerska obaveza Bošnjaka, što se manifestira danas, ali i u šokantnim izjavama Milorada Dodika da migranti neće biti primljeni na području Republike Srpske, kažu iz SBB-a.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Njemačka će poslati teško naoružanje u Ukrajinu

Njemačka će poslati teško naoružanje Ukrajini, i ova odluka je konačna, izjavila je njemačka ambasadorica u Ukrajini Anka Feldhusen,...