SBiH nakon presude Cikotiću: Sada zaustavite izvoz našeg oružja, slabi nam kapacitet odbrane

Preporučujemo

Stranka za Bosnu i Hercegovinu pozvala je članove Predsjedništva BiH da zaustave realizaciju ugovora za koji je kroz sudski proces u prvostepenoj presudi rečeno da je štetan za Bosnu i Hercegovinu i sklopljen bez saglasnosti Predsjedništva BiH.

“Podsjećamo da proteklih mjeseci traju pokušaji da zagrebačka firma Skaut izuzme oružje iz kasarni Oružanih snaga BiH. Nakon što se premijer Unsko sanskog kantona Mustafa Ružnić oštro suprotstavio izvlačenju naoružanja iz kasarne u Bihaću krenulo se sa kasarnom u Tuzli”, navode iz SBiH.

- -

Dodali su da nakon prvostepene presude u predmetu protiv bivšeg ministra odbrane Cikotića postoji osnova za zaustavljanje realizacije ugovora, do konačne presude, jer ako je ugovor sklopljen nezakonito, iz toga proizilazi da je i pravno ništavan.

“Zbog toga i zahtjevamo obustavu isporuke oružja zagrebačkoj firmi, jer to narušava odbrambenu sposobnost Oružanih snaga BiH. Osim toga već dugi niz godina stranke iz manjeg bh. entiteta čine sve da ugroze budžet Ministarstva odbrane BiH za nabavku novog naoružanja, a u isto vrijeme susjedne države koje su devedesetih godina izvršile agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu troše milijarde eura za opremanje svojih oružanih snaga”, dodaju iz SBiH.

Zaključili su da je krajnje vrijeme da se reaguje na sumnjive aktivnosti putem kojih se direktno i ciljano slabi odbrambena sposobnost Oružanih snaga BiH.

Najnovije

BHRT zaprijetio RTV FBiH: Hoće li 7. marta isključiti sve usluge i ugasiti program FTV-a

Menadžment BHRT-a danas je poslao opomenu da će 7. marta isključiti sve usluge i ugasiti program FTV-a, rekao je...