- Advertisement -

Schmidt dobio podršku u Bundestagu

Preporučujemo

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt izvijestio je članove Odbora za poslove Evropske unije njemačkog Bundestaga o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Nakon današnje rasprave u Berlinu, visoki predstavnik i predsjedavajući Odbora Anton Hofreiter dali su zajedničku izajavu.

-Situacija u BiH je zabrinjavajuća jer blokada institucija i politička nespremnost na konstruktivnu saradnju drastično pogoršavaju život ljudi u BiH i oduzimaju perspektivu zemlji. Jedna stvar mora biti jasna svima koji su uključeni na terenu: ako se ništa ne pomakne, međunarodna zajednica i visoki predstavnik će nastaviti djelovati-, stoji u izjavi.

Schmidt i Hofreiter su se složili da uslovljenost finansijskih sredstava mora postati pravilo u budućnosti.

-Taktika nekih političara da samo šute i nadaju se da ćemo izgubiti interes neće uspjeti. Nastavit ćemo pažljivo pratiti situaciju i, u konsultaciji sa međunarodnom zajednicom, razgovarat ćemo o tome da li i koji koraci mogu biti potrebni. O tome se slažu sve poslaničke grupe u Bundestagu-, naglašeno je u zajedničkoj izjavi.

Pročitajte:  Schmidt sa oštrim stavom prema Dodiku pred Vijećem sigurnosti
- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Efendić: Članove Predsjedništva BiH ne biraju Hrvati, Bošnjaci ili Srbi, nego građani BiH

Predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić oglasio se na svom Facebook profilu povodom rasprava o izbornom sistemu u BiH...