Schmidt: Dodik nema podršku za formiranje Vojske RS, a ne može ni nazad da ne izgubi obraz

preporučujemo

Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, smatra da nema značajnog diplomatskog angažmana SAD-a i Evropske unije kako bi se okončala kriza izazvana blokadom rada državnih institucija u režiji stranaka iz bh. entiteta Republika Srpska.

Njemački diplomata to je kazao za ugledni britanski Guardian i naglasio kako su regionalni čelnici uvjerili člana Predsjedništva BiH i čelnika SNSD-a Milorada Dodika da obustavi svoje planove za povlačenje srpskih snaga iz Oružanih snaga i ponovno uspostavljanje Vojske RS.

– Vidimo da je nakon mnogo razgovora, uključujući i one u susjedstvu, dobio poruku da niko neće prihvatiti put koji vodi povećanom potencijalu političkog i – nadamo se da ne – vojnog sukoba. Ja zapravo ne vidim opasnost od rata – dodao je Schmidt, rekavši da je u zemlji manje teškog naoružanja u odnosu na 1992. godinu, kada je izbio rat u BiH.

Schmidt je utvrdio da Dodikova separatistička retorika i njegova obećanja o prijenosu nadležnosti sa državnog na entitetski nivo vode zemlju prema teškoj krizi.

– Ova taktika došla je do tačke u kojoj Dodik sada ne može nazad, a da ne izgubi obraz. Imam utisak da smo vrlo blizu ove tačke i za to je potreban vrlo jasan odgovor međunarodne zajednice. Rekao bih da bi izazov takvog raspada Bosne i Hercegovine bio taj što se to ne bi moglo ograničiti samo na BiH – rekao je Schmidt.

 

Pročitajte:  Varhelyi od Dodika tražio deblokadu državnih institucija, lider SNSD-a postavio ultimatum

Najnovije

Vlada FBiH od očiju javnosti sakrila dva miliona KM za troškove arbitraže u Cirihu

Vlada FBiH je na 290 sjednici održanoj 11. novembra 2021. godine donijela zaključak kojim su zaduženi Energoinvest i BH-Gas...