Schmidt poslao poruku HDZ-u, SNSD i Trojki i jasno im rekao šta je “crvena linija” po pitanju Izbornog zakona

Preporučujemo

Visoki predstavnik Christian Schmidt pozdravio je inicijativu odgovornih lokalnih političara da nastave svoju opredijeljenost za usvajanje zakona koji štiti integritet izbornoga procesa u skladu sa međunarodnim standardima i na taj način osiguraju poštene izbore bez prevara.

– U nedostatku pravodobne odluke u Parlamentu BiH, visoki je predstavnik morao djelovati i provesti dobro poznate preporuke OESS/ODIHR-a, GRECO-a i Venecijanske komisije kako bi se osigurala njihova primjena na lokalnim izborima 2024. godine, rekao je Schmidt te je pozvao parlament na usvajanje ovih preporuka u formi zakona.

- -

On je poručio da izmjene i dopune koje je donio sadrže pravila koja su već na snazi (uključujući pilot projekte za elektronsko brojanje glasačkih listića i identifikaciju birača, te restrukturiranje biračkih odbora sukladno pravilima ODIHR-a), ali one se mogu u potpunosti ugraditi u drugi zakon.

– Bez obzira na to, ne smije doći do umanjivanja standarda koje preporučuje OESS/ODIHR, te se o nadležnostima Središnjega izbornog povjerenstva BiH ne može pregovarati, poručio je.

Istakao je kako domaćim političarima nudi saradnju, te je podsjetio sve zainteresirane strane da vrijeme za usvajanje domaćih rješenja ističe, iako još ima dodatnog vremena kada se radi o dugoročnim izmjenama izbornih pravila.

– Birači u Bosni i Hercegovini imaju pravo glasovati prema jasnim i pouzdanim pravilima, te u skladu s najvišim standardom integriteta izbornoga procesa, zaključuje visoki predstavnik Schmidt.

Najnovije

POKUŠAO SE OPRATI, ALI TO MU NEĆE POĆI ZA RUKOM: “Nenade Nešiću, vi ste moralno i ljudsko dno”

Nenad Nešić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, koji je u jednoj srbijanskoj TV emisiji pričao "viceve" na račun ubijenih...