- Advertisement -

Schmidt pozvao članove Vijeća ministara da “rade svoj posao”: Finansiranje izbora je zakonska obaveza

Preporučujemo

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini oglasio se još jednom na Twitteru Ureda visokog predstavnika (OHR) nakon što Vijeće ministara nije donijelo odluku kojom bi bila izdvojena sredstva za finansiranje Općih izbora 2022 zbog protivljenja ministara Hrvatske demokratske zajednice(HDZ) BiH, a rok do kojeg novac mora biti osiguran istječe danas.

– Glasanje je temeljno pravo građana u demokratskom društvu, a finansiranje izbora je zakonska obaveza. Pozivam sve članove Vijeća ministara da rade svoj posao i odobre sredstva – rekao je visoki predstavnik Christian Schmidt.

Zbog protivljenja ministara iz HDZ-a BiH, Vijeće ministara nije donijelo odluku da se iz akumuliranog viška prihoda iz prethodnih godina dodijeli novac za održavanje Općih izbora. Potrebno je oko 12,5 miliona KM.

Zastupnici pozicije i opozicije u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine već dva dana pozivaju Schmidta i međunarodnu zajednicu da nametne odluku kojom bi se osigurala sredstva za izbore.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Bečarević: BH-Gas se briše, a županije osnivaju novo preduzeće za projekat Južna interkonekcija

Stručnjak za gas i dobar poznavalac prilika na gasnom tržištu Almir Bečarević danas je upozorio javnost da se preduzeće...