Schmidt u Banjoj Luci, ali ne u institucijama, već kod biskupa Komarice

Preporučujemo

Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, posjetio je danas Banju Luku, objavio je OHR na društvenim mrežama. On je bio u posjeti biskupu Franji Komarici.

Schmidt je prošle sedmice otkazao posjetu Banjoj luci a nakon što mu je vlast entiteta RS, predvođena Miloradom Dodikom, praktično zabranila dolazak i gostoprimstvo u prostorijama institucija.

– Bile su postavljene barikade da bi se spriječio moj dolazak. Zbog čega su bile zatvorene neke ulice? Muzički festival je tek u petak. Ili se danima za to spremaju ili su pokušali da spriječiti moj dolazak. Zamislite da se desio napad na mene ili da su mi zabranili ulazak u zgradu, i to pred kamerama, da me neko silom sprečava, da li bilo ko osim u Banjoj Luci vjeruje da bi se u Evropi neko radovao tome, možda bi se u Moskvi radovali – pravdao je Schmidt svoje prošlosedmično otkazivanje posjete Banjoj Luci.

U vezi s današnom posjetom oglasio se na Twitteru.

– Visoki predstavnik Schmidt se danas u Banjoj Luci sastao sa biskupom Komaricom, te su razgovarali o pravnim i političkim pitanjima u vezi sa projektom širenja kapaciteta Kuće susreta i Evropskog centra za mir i suradnju “Marija Zvijezda” koji uskoro slavi treću godišnjicu.

Složili su se oko hitne potrebe za brigom o mlađoj generaciji u BiH.

– To su Evropljani u Evropi, posvećeni zajedničkim evropskim vrijednostima tolerancije, poštovanja i iskrene suradnje, ne jednoumlju – rekao je Schmidt te naglasio da on podjednako radi za – “sve građane RS i BiH” – doslovno je napisano saopćenju iz OHR-a.

Najnovije

Smajić o blokadama i ucjenama u Parlamentu BiH: Korektno bi bilo da kažete da vladajuća koalicija ne postoji kako građani ne bi više bili...

Dom naroda Parlamentarne skupštine (PS) Bosne i Hercegovine (BiH) na današnjoj sjednci nije usvojio izmjene tri zakona jer su...