Schmidt u Londonu: Prava građana su najvažnija

preporučujemo

Prevazilaženje političke krize u Bosni i Hercegovini neophodno je kako bi ova zemlja preusmjerila svoj fokus na ozbiljne socioekonomske izazove sa kojima se njeni građani suočavaju, a ti izazovi predstavljaju teškoće za sve i podstiču odlazak talentiranih mladih ljudi, rekao je visoki predstavnik Christian Schmidt tokom razgovora u Londonu sa britanskom državnom sekretarkom za vanjske poslove, poslove Commonwealtha i razvoj, Elizabeth Truss.

Visoki predstavnik je tokom razgovora sa državnom sekretarkom Truss rekao da je dugogodišnja podrška Velike Britanije Bosni i Hercegovini i Dejtonskom mirovnom sporazumu nezamjenjiv element u očuvanju mira i da angažman Velike Britanije i dalje ima značajnu ulogu u pogledu ekonomskog oporavka zemlje. Visoki predstavnik je predložio da se napori fokusiraju na ekonomsku saradnju sa Bosnom i Hercegovinom i potrebu da se pomogne snažnijem angažmanu, posebno mlađe generacije, kako bi se prevazišli stari segregacijski narativi.

Visoki predstavnik je izrazio uvjerenje da će revitaliziran i fokusiran pristup međunarodne zajednice rezultirati time da Bosna i Hercegovina brzo postane „mirna, stabilna država koja je nepovratno na putu evropske integracije“.

Tokom posjete Londonu, visoki predstavnik je također razgovarao sa ministricom za Evropu i Amerike Wendy Morton, savjetnikom britanskog premijera za međunarodne poslove i zamjenikom savjetnika za nacionalnu sigurnost Davidom Quarreyem, te sa ministrom za oružane snage Jamesom Heappeyem.

Pored toga, visoki predstavnik Schmidt se sastao sa članovima svestranačke parlamentarne grupe za Bosnu i Hercegovinu, čiji je cilj jačanje odnosa i saradnje između Bosne i Hercegovine i Velike Britanije.

 

Pročitajte:  Schmidt poručio građanima: Ne smijemo doživljeti isto što smo doživjeli prije trideset godina, prije svega želimo mir u ovoj zemlji

Najnovije

BiH među tri najgore zemlje u Europi po Indeksu percepcije korupcije za 2021.

Po ovogodišnjem Indeksu percepcije korupcije (Corruption Perception Index – CPI) Bosna i Hercegovina zauzela je treće najgore mjesto u...