Schmidt u UN-u o skandalu u Kalinoviku: Odavali su počast pred spomenikom zločincu Ratku Mladiću, to je nedopustivo

Preporučujemo

Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, upravo je tokom svog izvještaja pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija spomenuo skandalozno ponašanje zamjenika ministra odbrane Bosne i Hercegovine Aleksandra Goganovića i načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine general-pukovnika Gojka Kneževića te drugih, koji su jučer odavali počast pred spomenikom ratnom zločincu Ratku Mladiću u Kalinoviku.

Govoreći o situaciju u Bosni i Hercegovini, Schmidt je rekao da i dalje postoje negiranja ratnih zločina i veličanje ratnih zločinaca te se osvrnuo na skandal koji je objavljen i u bh. medijima.

- -

Naime Goganović i Knežević, zajedno sa još nekolicinom pripadnika OSBiH srpske nacionalnosti, jučer su odavali počast srpskim borcima poginulim u ratu devedesetih i to ispred spomenika u Kalinoviku koji simbolizira generalsku kapu Ratka Mladića, presuđenog za genocid u Srebrenici i drge ratne zločine.

Spomenik u Kalinoviku je bh. javnosti i poznat kao spomenik ratnom zločincu Ratku Mladiću.

Schmidt je tokom svog govora u Vijeću sigurnosti kazao da je tu vijest neposredno pred sjednicu i on dobio i da mora još sve isprovjeravati, ali da ukazuje na to kako su visokopozicionirani civilni i vojni dužnosnici iz RS-a, u uniformama OSBiH, odavali počast ratnom sločincu te da je to nedopustivo i kažnjivo Krivičnim zakonom BiH.

– Oni glorifikuju ratne zločince i to je neprihvatljivo – rekao je Schmidt.

Najnovije

Bečarević pojasnio šta podrazumijeva dogovor između SBiH-a, SDA i DF-a za lokalne izbore

Almir Bečarević, predsjednik Kantonalnog odbora Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) u emisiji na N1 je pojasnio šta zapravo...