Scholz blokirao izbor Von der Leyen za šeficu NATO-a zbog kritičkog stava prema Rusiji

Preporučujemo

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je prošle godine razmatrana kao jedan od najvjerovatnijih kandidata za mjesto generalnog sekretara NATO-a, ali njemački kancelar Olaf Scholz nije pristao na njeno buduće imenovanje.

Prema pisanju Welt am Sonntag, prošle godine američki državni sekretar Antony Blinken predložio je kandidaturu Von der Leyen za mjesto generalnog sekretara NATO-a predsjedniku SAD-a Joeu Bidenu. Biden se obratio Scholzu s idejom, ali ju je kancelar odbio.

- -

Welt am Sonntag, pozivajući se na visoke zvaničnike i diplomate EU, piše da je Scholz navodno smatrao poziciju lidera NATO-a “previše važnom da bi je povjerio demohrišćanu iz Njemačke” (von der Leyen je članica opozicione Hrišćansko-demokratske unije).

Među razlozima je stav Scholza da je stav Von der Leyen o Ruskoj Federaciji previše kritičan te da bi se to moglo negativno odraziti na Alijansu.

Osim toga, Welt am Sonntag je uspio da sazna da je ranije NATO zaista planirao da imenuje ženu za sljedećeg generalnog sekretara.

SAD već neko vrijeme razmatraju dansku premijerku Mette Frederiksen, ali je ona nastupila neuvjerljivo tokom posjete Washingtonu u junu. Još jedna kandidatkinja, estonska premijerka Kaja Kallas, također je odbijena zbog svog previše kritičnog stava prema Rusiji.

- -

Sagovornici Welt am Sonntaga slažu se da će sljedeći generalni sekretar NATO-a biti šef vlade Holandije Mark Rutte, koji već uživa podršku više od 20 članica Alijanse. Prema riječima sagovornika Alijanse, oni žele riješiti ovo pitanje prije juna.

Sadašnjem generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu mandat ističe u oktobru 2024. godine, a odluku o njegovom nasljedniku moraju jednoglasno donijeti sve članice NATO-a. Prema medijskim izvještajima, Mark Rutte je veliki favorit za tu poziciju.

 

Najnovije

Ruski diplomata: ‘Zapad preko Bošnjaka želi pokoriti Srbe u BiH’

Stalni predstavnik Rusije pri UN-u Vasilij Nebenzja komentirao je situaciju na Balkanu te je za posljednja dešavanja i tenzije...