- Advertisement -

Scholz uvjeren da će Švedska i Finska postati članice NATO-a

Preporučujemo

Njemački kancelar Olaf Scholz je uvjeren da će Švedska i Finska postati članice NATO-a.

Na jučerašnjoj (19. maj) konferenciji za novinare nakon razgovora s nizozemskim premijerom Markom Rutteom, poručio je da će Njemačka učiniti sve da ove dvije zemlje budu članice, prenosi agencija Reuters. Izjavio je da ima utisak da i druge države dijele isti stav po ovom pitanju.

“Ako imate opću volju, onda bi Švedska i Finska trebale brzo postati članice. Zato sam uvjeren da će biti učinjen veliki napor da se njihova odluka o članstvu ostvari”, istakao je Scholz.

Većina drugih zemalja NATO-a je također pozdravilo odluku Švedske i Finske da apliciraju za članstvo u ovom vojnom savezu. To je učinila i najsnažnija članica – Sjedinjene Američke Države.

No, Turskoj nije prihvatljivo članstvo Švedske i Finske, a kao razlog za to ističu to što, prema njenom navodu, ove dvije države podržavaju Kurdsku radničku partiju (PKK) i Kurdsku miliciju YPG koje Turska smatra terorističkim.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Rusija prvi put od 1918. kasni s plaćanjem stranog duga

Rusija je prvi put u više od 100 godina propustila rok za plaćanje inozemnog duga, prenosi BBC pisanje Bloomberga. Moskva...