SDA Livno: Deklaracija je neprimjerena provokacija, nije joj bilo mjesto u Skupštini

Preporučujemo

U Kantonu 10 pojedini portali su prenijeli „ekskluzivnu“ vijest da su došli u posjed Rješenja Vijeća za zaštitu vitalnih interesa Ustavnog suda Federacije BiH donesenog po zahtjevu Kluba Bošnjaka u Skupštini Kantona 10 za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa u vezi Deklaracije o političkoj situaciji s obzirom na presudu Haškog suda, izborni zakon i pokušaj brisanja naziva hrvatski iz naziva institucija, koja je usvojena 29.01.2018.godine.

Nije problem „doći“ do navedenog Rješenja budući da je isti objavljen na web stranici Skupštine Kantona 10. Iako je više puta Ustavni sud odlučivao, pa i o samom Ustavu Kantona 10, zakonima iz oblasti obrazovanja, proglasivši njegove odredbe neustavnim ili da je istima povrijeđen vitalni nacionalni interes drugih naroda, niti jedna odluka nije „našla“ svoje mjesto na web stranici „zakonodavaca“ Kantona 10, saopšteno je iz SDA Livno.

Građani ne mogu izvršiti uvid u druge zakone i propise, akte Skupštine svog zakonodavca koji im uređuje pravnom normom pravila ponašanja, ali zato se ekspresno objavljuje spomenuto Rješenje.

Nezavisno od donesenog Rješenja, u čiju analizu nećemo ulaziti jer to rade politički nekorektno i neozbiljno autori Deklaracije, ponavljamo svoj jasan stav da je Deklaracija neprimjerena provokacija i pozivanje da se primjeni u odnosu na bošnjački narod sve ono što se navodno autorima deklaracije radi . Kao izjava u onom sadržaju kako je usvojena od strane hrvatskih zastupnika u Skupštini , nije trebala imati mjesto u jednom tako važnom zakonodavnom organu.

Deklaracija je politička izjava zastupnika koja se sebi dala za pravo „da kritikuje“ Međunarodni Haški tribunal  i njegove  odluke, ali joj nije mjesto  u Zakonodavnim organima.

Deklaracija , odnosno politika i „izjava“ jednog naroda iskazana kroz akt Skupštine Kantona 10, pokazuje zloupotrebljavanje većine da „preglasaju“ druga dva naroda koristeći sjednicu koja je jeftinija i plaćena od državnih sredstava da se pokaže izborni cilj.

„Izjava“ jednog naroda kroz tzv. „Livanjsku deklaraciju“ je početak beskompromisnih težnji dobivanja izbora unutar naroda skrećući pažnju sa stvarnih problema svih naroda koji žive u Kantonu 10 kroz najobičniju provokaciju drugih naroda. Ništa konstruktivno nije proizašlo iz izražavanja stavova u deklaraciji, koja je  pamflet huškača i čiji je jedini rezultat potpuni gubitak mogućnosti međusobnog uvažavanja naroda koji žive u Kantonu 10.

Autori deklaracije sve što „izjavljuju“ da se čini njihovom narodu čine drugim narodima  u Kantonu 10, ali mi nećemo prestati u nastojanjima da se suprostavimo politici rušenja BiH, stoji u saopštenju SDA Livno.

(Index.ba)

 

Najnovije

Vojnici Izraela pale zalihe humanitarne pomoći namijenjene Palestincima

Na društvenim mrežama se pojavio snimak koji prikazuje kako pripadnici izraelske vojske pokušavaju da zapale zalihe humanitarne pomoće namjenjene...