SDA Novi Grad: Priča o borbi protiv “kriminala” u SDA je vrhunac Konakovićeve manipulacije

Preporučujemo

U povodu dešavanja na posljednjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj je između ostalog razmatran Izvještaj KJP „ZOI’84“, gdje je premijer Kantona Sarajevo  Elmedin Konaković, siledžijskim ponašanjem spriječio obraćanje direktora ovog preduzeća Midhata Hubijara, iako je svim direktorima preduzeća čiji su izvještaji razmatrani, dozvoljeno da obrazlože izvještaje. Ponovio se isti scenarij od prije nekoliko mjeseci kada tadašnjem direktoru KJKP „Vodovod i kanalizacija“ Neziru Hadžiću, također nije dao da se obrati zastupnicima u Skupštini KS, saopšteno je iz OO SDA Novi Grad.

Da stvar bude još gora, Premijer nije dozvolio obraćanje ni resornom ministru Muharemu Šabiću, kao ni zastupnicima u Skupštini koji dolaze iz Općine Novi Grad Sarajevo. Ovakvo ponašanje jednog premijera koji bi kao izvršni organ, trebao da poštuje i uvažava zakonodavni organ, koji ga je kao najveće predstavničko tijelo građana Kantona Sarajevo izabrao,  nezapamćeni je skandal.

- -

U pozadini ovakvog ponašanja krije se strah od toga da bi javnim izlaganjem od strane direktora i resornog ministra mogla biti razotkrivena manipulacija kojom se Premijer služi kod predstavljanja rezultata rada preduzeća KJP „ZOI’84“, čiju Upravu je nakanio smijeniti po svaku cijenu. Sama činjenica da ovo kantonalno preduzeće već treću godinu zaredom posluje pozitivno govori dovoljno o odnosu Premijera prema rezultatima rada Uprave. Direktor Hubijar jedini je direktor jednog kantonalnog preduzeća koji je imao snage da otpusti višak radnika iz preduzeća, više od stotinu koje su bespotrebno primile ranije uprave, jedini je direktor koji je uveo minimalnu platu uposlenicima sve dok preduzeće nije izašlo iz finansijske krize i direktor koji je realizirao najveći kapitalni projekat u historiji ove firme nakon Olimpijade, a to je izgradnja vertikalnog transporta i sistema vještačkog osnježavanja na Bjelašnici.

Vrhunac manipulacije premijera Konakovića je priča o navodnoj borbi protiv „kiminala“ u SDA, a ta borba se provodi smjenom direktora dva kantonalna preduzeća koji su predloženi od općinske organizacije SDA Novi Grad Sarajevo. Sve i da su direktori tako loši kakvim ih Premijer pokušava predstaviti, to mu nikako nije bilo smetnja da Vlada koju vodi napravi iskorake u svim drugim oblastima života u Kantonu Sarajevo, što se naravno nije desilo.

Ovom prilikom samo podsjećamo Premijera za kojeg su osuđivani kriminalci „moralne vertikale“, kako je izjavio gostujući nedavno u emisiji Federalne televizije, da je njegov sukob sa direktorom preduzeća  KJP „ZOI’84“ započeo nakon što direktor Hubijar nije dozvolio da te Premijerove  „moralne vertikale“ razvijaju vlastiti biznis unutar preduzeća KJP „ZOI’84“ organizujući ugostiteljske usluge na koncertima u  Olimpijskoj dvorani Zetra, a što je Premijer lično tražio od direktora Hubijara.

Zaista je nevjerovatno da Premijer za krađu i lopovluke optužuje upravu kantonalnog preduzeća kojem je on lično ostao dužan oko  40.000 KM, iz kojeg je odnio televizore, stolove i ostali inventar, a sve pokušao prikriti tako što je firmu prenio na svog prijatelja koji  je potom firmu likvidirao, izbjegavajući tako plaćanje dugova KJP „ZOI’84“ i  KJP „Centar Skenderija Sarajevo“, čije prostore je Elmedin konaković  koristio u vrijeme svog (ne)uspjelog pokušaja bavljenja ugostiteljstvom.

- -

Općinska organizacije SDA Novi Grad Sarajevo ima odgovornost za Općinu Novi Grad Sarajevo, gdje putem općinskog načelnika i većine vijećnika najznačajnije participira u političkom životu ove lokalne zajednice, čiji su rezultati rada vidljivi na svim poljima i prepoznati od strane građana. Krajnje je nekorektno ovu općinsku organizaciju proglašavati interesnom grupom i izmišljati navodne stranačke moćnike, koji Premijeru ne daju da radi svoj posao, kada je svima poznato da je u proteklom mandatu Premijer imao svu podršku od strane SDA, koja ga je predložila za zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo, ali ipak, zbog nedostatka vizije, znanja i vlastite nekompetentnosti nije uspio riješiti goruće probleme građana Kantona Sarajevo, stoji u saopštenju OO SDA Novi Grad.

(Index.ba)

Najnovije

Uredba Vlade FBiH o pomoći radnicima u iznosu do 2.520 KM: Privatnici bili “škrti”, mjera bi mogla biti produžena

Prošlo je skoro pet mjeseci od donošenja Uredbe Vlade Federacije Bosne i Hercegovine kojom se omogućava poslodavcima da izvrše...