SDA o misi za Bleiburg: Ustaše su ubile 10.000 Sarajlija, pozivamo Vinka Puljića da to ne radi

Preporučujemo

Stranka demokratske akcije oglasila se u vezi s najavljenim održavanjem mise za Bleiburg u Katedrali Presvetog srca Isusova u Sarajevu. Kako kažu, riječ je o rehabilitaciji ustaškog režima.

“Uzimajući u obzir da je ovo obilježavanje najavljeno kao dio programa ‘Hrvatskog križnog puta’, koji se svake godine održava u susjednoj Hrvatskoj, očigledno je da se radi o događaju koji za primarnu svrhu nema sjećanje na nedužni dio žrtava (žene i djeca), već rehabilitaciju pripadnika ustaškog režima i njegovog naslijeđa”, kažu iz SDA.

- -

Posebno uznemirava, navode iz Stranke demokratske akcije, što je ova vijest plasirana uoči Dana pobjede nad fašizmom u Evropi, s očiglednim ciljem da se negativna simbolika obilježavanja Bleiburga u međunarodnoj javnosti dovede u vezu s imenom i ugledom glavnog grada Bosne i Hercegovine.

“Da je riječ o skupu na otvorenom, uz uobičajena fašistička obilježja, vlasti u Sarajevu bi imale razlog da postupe jednako kao i austrijske vlasti koje su ga zabranile, ali imajući u vidu da je BiH sekularna država, ne može se tražiti od institucija da ulaze u prostor katedrale i zabranjuju vjerske obrede. Kao politička stranka zadržavamo pravo da osudimo organiziranje ovog skupa, pozivajući se na činjenicu da su u Sarajevu još uvijek živa sjećanja na teror Maksa Luburića u kojem je zvjerski pobijeno više od 10.000 građana ovog grada”, poručuju iz SDA.

Navodi se da je ovo još jedna izrazito loša poruka Katoličke crkve, nakon odluke da organizira predavanje osuđenom ratnom zločincu Dariju Kordiću na Sveučilištu u Zagrebu.

“Pozivamo kardinala Vinka Puljića i Vrhbosansku nadbiskupiju da to ne rade”, zaključuju iz SDA.

- -

Izvor: Index.ba

Najnovije

Bečarević: Vlada KS planira uvesti porez na nekretnine, “Trojka” polako stvara omču oko vrata građanima

Predsjednik Kantonalnog vijeća Stranke za BiH Sarajevo Almir Bečarević danas je u saopćenju za javnost naveo da Vlada Kantona...