SDA POVJERENIŠTVA Izetbegovićevi ljudi preuzimaju stranku, predsjednik čisti sa funkcija posljednje “tihićevce”

Preporučujemo

Predsjedništvo SDA nastavilo je sa uvođenjem povjereništava u općinske organizacije. Na čelu Povjereništva KO Goražde imenovan je Mirsad Žuga. U Općinskoj organizaciji Tuzla za predsjednika Povjereništva i njegovog zamjenika imenovani su Hazim Rančić i Salko Bukvarević.

U Kantonalnom odboru Tuzla na čelu Povjereništva je državni zastupnik Amir Fazlić. SDA je ranije uvela povjereništva za Srebrenicu, gdje je ključni čovjek Ramiz Salkić. Salko Zildžić je u Gračanici, Edin Ramić u Kalesiji, Samir Bačevac u Zvorniku te Kasim Velić u Zavidovićima.

Zbog loših izbornih rezultata povjereništva su prošle godine uvedena i u Bužimu, Bihaću i Ključu. Povjereništvo je i pored odličnih izbornih rezultata uvedeno i u Konjicu. Kao razlog navedeni su unutastranački sukobi. Za povjerenika je imenovan Osman Ćatić.

No, pozadina je ipak drugačija. Povjereništvo u ovoj općinskoj organizaciji “izgurao” je na mišiće predsjednik KO SDA HNK Edin Mušić, koji po svaku cijenu nastoji osigurati za sebe izbornu bazu. Poznato je da je on jedan od stranačkih funkcionera koji žive u Sarajevu, a bazu koja ga je izabrala i iz koje dolazi posjećuje samo kad mu šta treba, kao što je sada izborna godina.

U Tuzlanskom kantonu uvođenje povjereništava u brojne općinske organizacije, i u Kantonalnom odboru koji je vodio Mirsad Kukić rezultat je sukoba Kukića sa potpredsjednikom SDA Safetom Softićem. Obojica dolaze iz istog Kantonalnog odbora i ista im je baza.

Neki od članova Predsjedništva SDA pojašnjavaju da je uvođenje velikog broja povjereništava u općinske i kantonalne organizacije odluka predsjednika Stranke Bakira Izetbegovića da do kraja očisti sa pozicija sve one kadrove koji su bili najžešći zagovornici i sljedbenici nekadašnje struje rahmetli Sulejmana Tihića.

(E.L.)

Najnovije

Danas počinje prodaja ulaznica za 28. SFF

Danas u 10 sati u Glavnom Box Officeu (Bosanski kulturni centar, Branilaca Sarajeva 24) počinje prodaja ulaznica za filmove...