SDA: Radončić svoja nedjela pokušava podmetnuti drugima; SBB: Napokon otkriti Delalićeve ubice

Preporučujemo

Fahrudin Radončić u već prepoznatljivom maniru svoja nedjela pokušava podmetnuti drugima. Iako se protiv njega vodi sudski postupak zbog utjecaja na svjedoke u prištinskom procesu protiv Nasera Keljmendija, Radončić potpuno nesuvislo za to optužuje SDA, navodi se u saopćenju Stranke demokratske akcije koje je reakcija na jučerašnju izjavu predsjednika Saveza za bolju budućnost da očekuje od Tužilaštva BiH da se napokon otkriju ubice Ramiza Delalića.

Podsjetimo, Osnovni sud u Prištini proglasio je Nasera Keljmendija krivim za neovlašteno posjedovanje narkotika u cilju distribucije, za šta ga je osudio na šest godina zatvora, dok je po svim ostalim tačkama oslobođen, uključujući i tačku za organizovani kriminal koja se povezuje sa ubistvom Ramiza Delalića.

– Njegove metode obmanjivanja javnosti su providne i već odavno prepoznate, tako da ni ovo podmetanje neće proći. Radončić nema problem sa SDA, već sa činjenicama, i tužilaštvima. Iako je učinio sve da mu pomogne, činjenica je da je njegov bliski prijatelj Naser Keljmendi jučer u Prištini osuđen kao narkodiler, a da se protiv Radončića vodi proces pred Sudom BiH.Za razliku od Radončića, niko iz SDA nije prijatelj ili poslovni saradnik sa narkodilerima, niti se SDA ikada miješala u rad pravosuđa. Jedino što je SDA radila i što će raditi jeste da ohrabruje pravosuđe da se beskompromisno bori protiv svih oblika kriminala, navode iz SDA i dodaju da će ostati upamćeno da je braneći narkodilera Nasera Keljmendija optužio Bošnjake i prvog predsjednika BiH Aliju Izetbegovića za početak agresije na našu domovinu.

– Radončić itekako ima razlog da bude zabrinut zbog jučerašnje nepravosnažne presude Suda u Prištini i zato svojim izjavama pokušava da skrene pažnju sa suštine. Sud u Prištini jasno je kazao da su mnogi svjedoci pod pritiskom mijenjali iskaze, a upravo se protiv Radončića na Sudu BiH vodi postupak zbog ometanja istrage i uticaja na svjedoke u procesu protiv Keljmendija. Umjesto obmanjivanja javnosti, Radončić treba jasno da kaže kojim se interesima rukovodio braneći Keljmendija, naveli su u saopćenju SDA.

Nakon jučerašnje oslobađajuće presude koju je EULEX izrekao Naseru Keljmendiju za ubistvo Ramiza Delalića Ćele, Radončić je u izjavi za medije kazao da, kada je ubistvo Delalića u pitanju, optužnica montirana u Sarajevu i naručena od Bakira Izetbegovića, Denisa Zvizdića i braće Čampara, te da je oslobađajućom presudom međunarodnih sudija u Prištini to i potvrđeno.

– “Slučaj Keljmendi” i moju tobožnju ulogu u tome Izetbegović je besramno iskoristio i zloupotrijebio da pobijedi za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH 2014. godine i to, naravno, nije najveći problem. Molim da državno Tužilaštvo BiH i glavna tužiteljica, nakon desetak godina ometanja istrage od strane Dubravka Čampare da se otkriju stvarni nalogodavci i izvršioci ubistva, sada razmotri da odredi novi tužilački tim pred kojim će se naći svi koji su montirali meni i drugima da bi sakrili prave ubice. Rahmetli Delalić, njegova porodica i pravda to zaslužuju jer su platili najveću cijenu bošnjačke državne mafije koja stoji iza ubistva, sakrivanja pravih ubica i pokušaja da se ovaj slučaj pripiše meni, naveo je Radončić.

– Isto se odnosi i na montiranu optužnicu protiv mene u Sarajevu u režiji Gorana Salihovića, Bože Mihajlovića i Dubravka Čampare, koja se naslanjala na nepostojeći slučaj u Prištini, a zbog čega sam nevin ležao, sa više drugih lica, u pritvoru i zbog čega smo ja i moja porodica, kao i politički projekt SBB-a, preživjeli neviđenu i dugogodišnju harangu, rekao je Radončić.

Najnovije

Varešanović otkrio kada se Sarajevo vraća na Koševo

Prema najavama trenera Mirze Varešanovića Sarajevo bi se početkom aprila trebalo vratiti na stadion Koševo. Radovi na izgradnji savremenog hibrida...