SDA: Radončić svoja nedjela pokušava podmetnuti drugima; SBB: Napokon otkriti Delalićeve ubice

Preporučujemo

Fahrudin Radončić u već prepoznatljivom maniru svoja nedjela pokušava podmetnuti drugima. Iako se protiv njega vodi sudski postupak zbog utjecaja na svjedoke u prištinskom procesu protiv Nasera Keljmendija, Radončić potpuno nesuvislo za to optužuje SDA, navodi se u saopćenju Stranke demokratske akcije koje je reakcija na jučerašnju izjavu predsjednika Saveza za bolju budućnost da očekuje od Tužilaštva BiH da se napokon otkriju ubice Ramiza Delalića.

Podsjetimo, Osnovni sud u Prištini proglasio je Nasera Keljmendija krivim za neovlašteno posjedovanje narkotika u cilju distribucije, za šta ga je osudio na šest godina zatvora, dok je po svim ostalim tačkama oslobođen, uključujući i tačku za organizovani kriminal koja se povezuje sa ubistvom Ramiza Delalića.

- -

– Njegove metode obmanjivanja javnosti su providne i već odavno prepoznate, tako da ni ovo podmetanje neće proći. Radončić nema problem sa SDA, već sa činjenicama, i tužilaštvima. Iako je učinio sve da mu pomogne, činjenica je da je njegov bliski prijatelj Naser Keljmendi jučer u Prištini osuđen kao narkodiler, a da se protiv Radončića vodi proces pred Sudom BiH.Za razliku od Radončića, niko iz SDA nije prijatelj ili poslovni saradnik sa narkodilerima, niti se SDA ikada miješala u rad pravosuđa. Jedino što je SDA radila i što će raditi jeste da ohrabruje pravosuđe da se beskompromisno bori protiv svih oblika kriminala, navode iz SDA i dodaju da će ostati upamćeno da je braneći narkodilera Nasera Keljmendija optužio Bošnjake i prvog predsjednika BiH Aliju Izetbegovića za početak agresije na našu domovinu.

– Radončić itekako ima razlog da bude zabrinut zbog jučerašnje nepravosnažne presude Suda u Prištini i zato svojim izjavama pokušava da skrene pažnju sa suštine. Sud u Prištini jasno je kazao da su mnogi svjedoci pod pritiskom mijenjali iskaze, a upravo se protiv Radončića na Sudu BiH vodi postupak zbog ometanja istrage i uticaja na svjedoke u procesu protiv Keljmendija. Umjesto obmanjivanja javnosti, Radončić treba jasno da kaže kojim se interesima rukovodio braneći Keljmendija, naveli su u saopćenju SDA.

Nakon jučerašnje oslobađajuće presude koju je EULEX izrekao Naseru Keljmendiju za ubistvo Ramiza Delalića Ćele, Radončić je u izjavi za medije kazao da, kada je ubistvo Delalića u pitanju, optužnica montirana u Sarajevu i naručena od Bakira Izetbegovića, Denisa Zvizdića i braće Čampara, te da je oslobađajućom presudom međunarodnih sudija u Prištini to i potvrđeno.

– “Slučaj Keljmendi” i moju tobožnju ulogu u tome Izetbegović je besramno iskoristio i zloupotrijebio da pobijedi za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH 2014. godine i to, naravno, nije najveći problem. Molim da državno Tužilaštvo BiH i glavna tužiteljica, nakon desetak godina ometanja istrage od strane Dubravka Čampare da se otkriju stvarni nalogodavci i izvršioci ubistva, sada razmotri da odredi novi tužilački tim pred kojim će se naći svi koji su montirali meni i drugima da bi sakrili prave ubice. Rahmetli Delalić, njegova porodica i pravda to zaslužuju jer su platili najveću cijenu bošnjačke državne mafije koja stoji iza ubistva, sakrivanja pravih ubica i pokušaja da se ovaj slučaj pripiše meni, naveo je Radončić.

- -

– Isto se odnosi i na montiranu optužnicu protiv mene u Sarajevu u režiji Gorana Salihovića, Bože Mihajlovića i Dubravka Čampare, koja se naslanjala na nepostojeći slučaj u Prištini, a zbog čega sam nevin ležao, sa više drugih lica, u pritvoru i zbog čega smo ja i moja porodica, kao i politički projekt SBB-a, preživjeli neviđenu i dugogodišnju harangu, rekao je Radončić.

Najnovije

Masakr u Daruvaru: Ubica ispitan i prevezen na nepoznatu lokaciju

Krešimir Pahoki, koji se sumnjiči za masakr u Daruvaru, ispitan je jutros i predan u pritvorski nadzor, dok je...