SDP Banja Luka: Zora Vidović mora podnijeti ostavku

Preporučujemo

Imajući u vidu stalna kreditna zaduženja Republike Srpske kod međunarodnih finansijskih institucija, kao i zaduženja lokalnih samouprava u vidu trezorskih zapisa i obveznica, te činjenicu postojanja milionskih dugovanja institucija i ustanova RS prema korisnicima (građanima) i trećim licima (dobavljačima), jasno je da se Republika Srpska nalazi u nezavidnom finansijskom položaju.

Naime, određene ustanove i fondovi imaju dugove od više stotina miliona KM i dovedena je u pitanje njihova održivost, a samim tim i usluge koje ove ustanove pružaju građanima.

- -

Za isplaćivanje penzija se upotrebljavaju kreditna sredstva, koja bi trebala biti upotrijebljena u razvojne projekte, a zdravstveni sistem je pred kolapsom. Čak i primarna zdravstvena zaštita funkcioniše na samom minimumu, imajući u vidu nedostatak osnovnih sredstava za rad ambulanti, bolnica i kliničkog centra. Takođe, evidentan je i nedostatak citostatika za teška tumorna oboljenja, kao i nedostatak sredstava koja se koriste u dijagnostičke svrhe (laboratorijski preparati).

Sve gore izneseno je uzrokovano nedostatkom novčanih sredstava, a što je direktna posljedica neplanskog trošenja budžetskih sredstava, koruptivnih i kriminalnih radnji u postupcima javnih nabavki, kao i nenamjenskog trošenja sredstava od strane nadležnih ustanova i institucija.

Međutim, postoji ogroman poreski dug koji pravna i fizička lica imaju prema Republici Srpskoj, a koji je jasno i precizno evidentiran u samoj Poreskoj upravi RS.

Dug sa 1. martom ove godine iznosi cca. 250 miliona KM, a prema podacima koje je javnosti prezentovala Poreska uprava RS i koja nije ništa učinila kako bi ovaj dug naplatila ili kako bi se lica, koja izbjegavaju da prijave porez i plate isti, procesuirala prema odredbama Krivičnog zakona RS.

- -

Shodno navedenom, tražimo da direktorica Poreske uprave Republike Srpske Zora Vidović, u roku od sedam dana, podnese neopozivu ostavku na mjesto direktorice, zbog nečinjenja i dovođenja poreskog i budžetskog sistema u kolaps.

Ukoliko ista ne podnese ostavku, u navedenom roku, protiv iste ćemo pokrenuti postupke zbog utvrđivanja njene krivične odgovornosti, a shodno odredbama Krivičnog zakona Republike Srpske, saopćeno je iz SDP BiH Banja Luka.

 

Najnovije

Broj zaposlenih u BiH u martu bio 853.002 osobe, a prosječna neto plaća 1.353 KM

U martu 2024. godine broj zaposlenih osoba u BiH iznosio je 853.002, a od toga 387.022 žena, navode iz...