SDP Banja Luka: Zora Vidović mora podnijeti ostavku

preporučujemo

Imajući u vidu stalna kreditna zaduženja Republike Srpske kod međunarodnih finansijskih institucija, kao i zaduženja lokalnih samouprava u vidu trezorskih zapisa i obveznica, te činjenicu postojanja milionskih dugovanja institucija i ustanova RS prema korisnicima (građanima) i trećim licima (dobavljačima), jasno je da se Republika Srpska nalazi u nezavidnom finansijskom položaju.

Naime, određene ustanove i fondovi imaju dugove od više stotina miliona KM i dovedena je u pitanje njihova održivost, a samim tim i usluge koje ove ustanove pružaju građanima.

Za isplaćivanje penzija se upotrebljavaju kreditna sredstva, koja bi trebala biti upotrijebljena u razvojne projekte, a zdravstveni sistem je pred kolapsom. Čak i primarna zdravstvena zaštita funkcioniše na samom minimumu, imajući u vidu nedostatak osnovnih sredstava za rad ambulanti, bolnica i kliničkog centra. Takođe, evidentan je i nedostatak citostatika za teška tumorna oboljenja, kao i nedostatak sredstava koja se koriste u dijagnostičke svrhe (laboratorijski preparati).

Sve gore izneseno je uzrokovano nedostatkom novčanih sredstava, a što je direktna posljedica neplanskog trošenja budžetskih sredstava, koruptivnih i kriminalnih radnji u postupcima javnih nabavki, kao i nenamjenskog trošenja sredstava od strane nadležnih ustanova i institucija.

Međutim, postoji ogroman poreski dug koji pravna i fizička lica imaju prema Republici Srpskoj, a koji je jasno i precizno evidentiran u samoj Poreskoj upravi RS.

Dug sa 1. martom ove godine iznosi cca. 250 miliona KM, a prema podacima koje je javnosti prezentovala Poreska uprava RS i koja nije ništa učinila kako bi ovaj dug naplatila ili kako bi se lica, koja izbjegavaju da prijave porez i plate isti, procesuirala prema odredbama Krivičnog zakona RS.

Shodno navedenom, tražimo da direktorica Poreske uprave Republike Srpske Zora Vidović, u roku od sedam dana, podnese neopozivu ostavku na mjesto direktorice, zbog nečinjenja i dovođenja poreskog i budžetskog sistema u kolaps.

Ukoliko ista ne podnese ostavku, u navedenom roku, protiv iste ćemo pokrenuti postupke zbog utvrđivanja njene krivične odgovornosti, a shodno odredbama Krivičnog zakona Republike Srpske, saopćeno je iz SDP BiH Banja Luka.

 

Najnovije

Sarajevski aerodrom želi privući kompaniju Emirates

Sarajevski aerodrom se nada da će privući jednu od najvećih svjetskih aviokompanija, Emirates, da pokrene letove za Bosnu i...