SDP BiH: Obezbijediti fer izbore kroz elektronsko glasanje, skeniranje listića, video nadzor i identifikaciju

Preporučujemo

Saša Magazinović, SDP-ov zastupnik u državnom Parlamentu na konferenciji za novinare koju je organizovala njegova stranka da je potrebno smanjiti unutrašnji izborni prag sa 20 na 10 posto – jer je to jedini način da se ispoštuje i izborna volja građana i stranke koja stavlja kandidate na listu.

Ranije je taj prag bio pet posto, naglasio je Magazinović – pojasniviši da ako stranka dobije 10.000 glasova, kandidat sa liste bi morao osvojiti najmanje 500 glasova, a da po novom izbornom pragu od 20 posto – uvodi disbalans između onoga što stranka predlaže i glasova građana, piše N1.

- -

“To znači da su liste zatvorene, i da glas glasača nije vrijedan ništa. U najvećem broju slučajeva lista ostaje onakva kakvu je napravila stranka. Naš prijedlog je jednostavan, unutrašnji prag od 20 posto da se smanji na 10 posto. Stranke izlaze na izbore i logično je da naprave liste u skladu sa svojim kriterijima. Glasa se za stranke i kandidate. Glas stranke bi važio, a ovaj za kandidate je upitan. Teško da bi glasovi mogli promijeniti redoslijed na listama”, izjavio je Magazinović.

Foto: Index.ba

“Glasači mogu utjecati na personalni sastav u Parlamentu. To je naš prijedlog. Zakon je jednostavan i uputit ćemo ga po hitnoj proceduri, i nadamo se da će biti na dnevnom redu već na narednoj sjednici 20. februara. Obavili smo neformalne razgovore sa strankama i moram istaći da je bilo pozitivno”, kazao je Magazinović.

On je kazao da je naišao na razumijevanje kolega i kolegica u Parlamentu BiH kazavši da stranke mogu napraviti liste na osnovu njihovog prijedloga.

“Što bi neko bio na listi ako zna da neće biti izabran. Ovo daje mogućnost da se glas glasača može reflektovati i u zakonodavnim tijelima”, pojasnio je Magazinović.

- -
Foto: Index.ba

“Izborni zakon je za nas živ i važan. Želimo osigurati fer i poštene izbore, gdje želimo kroz elektronsko glasanje i kroz skeniranje listića, video nadzor i identifikaciju obezbijediti da proces bude fer i pošten, i da rezultate određuju glasači, a ne brojači”, naveo je.

 “Ako napravimo sveobuhvatan zakon i njegove promjene, taj zakon će pasti, jer uvijek ima neko kome jedan segment ne odgovara. Ovo je jedini način da se izborni zakon mijenja. U hitnoj proceduru možemo smanjiti prag sa 20 na 10 posto i da birači imaju utjecaj”, izjavio je Magazinović.

Foto: Index.ba

Irfan Čengić, generalni sekretar SDP BiH je kazao da se na ovaj način želi postići balans između građana i stranaka.

“Prag od 20 posto nije dobar, jer ne poštuje volju građana. Prag od pet posto su svi preskočili. Zato predlažemo 10 posto – a 2016. godine na lokalnim izborima se pokazao kao efikasan, pravedan i pošten i da pokazuje želje stranaka i građana”, izjavio je Čengić.

Čengić je ocijenio neprihvatljivim da CIK sam donosi odluku koja neće biti u skladu sa Ustavom FBiH, odnosno da se ne poštuje Ustav FBiH – i kako se sastavlja Dom naroda Parlamenta FBiH.

Najnovije

Miro Lazović o okupljanju Bošnjaka u Sarajevu: Smiju li Nikšić i Forto opomenuti Konakovića?

"Osjećaju li potrebu Nermin Nikšić i Edin Forto, ako već nisu pozvani, došapnuti svom koalicionom partneru Dini Konakoviću da...