SDP: Pozivamo Zvizdića i Izetbegovića da zatraže od Evropske komisije obustavu finansiranja gradnje Pelješkog mosta

preporučujemo

Nakon što su vlasti Republike Hrvatske zvanično potpisale ugovor o izgradnji Pelješkog mosta, krajnje je vrijeme da institucije BiH poduzmu sve mjere kako bi se spriječila izvjesna blokada pristupa BiH otvorenom moru, saopšteno je iz SDP BiH.

Pozivamo Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara BiH da, bez odlaganja, zvanično zatraže od Evropske komisije da obustavi finansiranje ovog projekta, jer se očito radi o povredi suvereniteta BiH, koji se ne može i ne smije tolerisati.

Također, tražimo od Bakira Izetbegovića i Denisa Zvizdića da bh. javnosti kažu koje pravne radnje misle poduzeti protiv jednostranih poteza vlasti Republike Hrvatske, kojima se narušava suverenitet BiH i njeni dugoročni interesi.

Krajnje je vrijeme da vlasti BiH počnu povlačiti konkretne poteze sa ciljem zaštite interesa naše zemlje.

Očigledno je da zvanični Zagreb ne pokazuje ni minimum volje da se o ovom pitanju sa BiH postigne dogovor. Takvo ponašanje treba jasno prepoznati i prema njemu se još jasnije postaviti.

Ukoliko Zvidić i Izetbegović to ne smiju ili ne znaju uraditi, neka se povuku sa svojih pozicija jer interesi BiH ne smiju biti talac bilo čijeg kukavičluka ili nesposobnosti.

Pročitajte:  VIP salon za Denisa Zvizdića koštao oko 9,2 hiljade KM

Najnovije

SAD mobilizirale 8.500 vojnika zbog krize u Ukrajini

Sjedinjene Američke Države mobilizirale su 8.500 vojnika za pružanje podrške u slučaju aktiviranja snaga za odgovor NATO-a na neočekivane...