- Advertisement -

SDP: Državni udar u režiji HDZ-a posljedica je antidržavne politike SDA

Preporučujemo

Socijaldemokratska partija BiH smatra da sramno zaustavljanje autobusa sa migrantima od strane policije Hercegovačko-neretvanskog kantona, koji su trebali biti smješteni u izbjegličkom centru u Salakovcu kraj Mostara, pokazuje totalni kolaps državnih institucija i njihovih čelnika.

Činjenica da policija ovog kantona, kojim decenijama suvereno vlada HDZ BiH, može uticati na aktivnost pod kontrolom državnih institucija dokazuje da kulminira priča o trećem entitetu i da je policija HNK pod punom političkom kontrolom Dragana Čovića.

Najveći krivac tome je SDA, čije prepuštanje HDZ-u svega što je južno od Ivana sada dolazi na naplatu, na šta upozoravamo već godinama.

Ovakvi slučajevi pokazuju da je reforma policije, koju je SDP zagovarao, bila, a i dalje je nužna. Protiv reforme policije su tada hajku digle nacionalističke stranke i izmanipulisani predstavnici međunarodne zajednice.

Da policija odgovara vladi ili parlamentu, sada bi se znalo čija je krivica za ovaj skandalozni čin koji graniči s državnim udarom, gdje se kantonalna policija, na čelu sa policijskim komesarom smijenjenim sudskom odlukom, suprotstavlja državi.

Ovako, pod okriljem “potpune nezavisnosti”, imamo policijske strukture pod punom stranačkom kontrolom, koje ne polažu apsolutno nikakvu odgovornost građanima. Sve to je potvrđeno zakonima o unutrašnjim poslovima, koji je donijela i skupština HNK, a koji su identični u cijeloj FBiH.

Apelujemo na sve institucije da se ova krizna situacija što hitnije riješi, jer, u ovom slučaju, najviše trpe migranti, odnosno ljudi, među kojima ima i djece, koji nisu krivi što BiH i njene institucije polako postaju taoci HDZ-a i njihove segregacijske politike, saopćeno je iz SDP-a BiH.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Promocija Monografije o živoj lomači u Pionirskoj ulici u Višegradu

Udruženje “Žena – žrtva rata“ je, u prethodnih nekoliko mjeseci realiziralo naučno-istraživački projekat izrade Monografije o spaljivanju civila (živoj...