SDP: Iz Općine Novi Grad izdvojeno 1,4 miliona KM za LOKOM

Preporučujemo

Predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a BiH Sarajevo Damir Mašić danas je na konferenciji za novinare izjavio da “malverzacijama koje se dešavaju u javnom preduzeću Lokom ne služe na čast nikome pogotovo ne osnivaču, Općini Novi Grad Sarajevo”.

Mašić je ocijenio da se ovo preduzeće, koje je osnovano s ciljem da bude servis građana, danas bavi “svim i svačim” te da je kroz finansijsku strukturu Lokoma, te izvještajima o dešavanjima na Općinskom vijeću evidentno da, kako je kazao, ova priča mora imati svoj epilog.

“Sve što se u preduzeću Lokom radilo, radilo se pod punom kontrolom Općine Novi Grad Sarajevo, sekretara, pomoćnika i šefova službi koji su bili vezani za te djelatnosti i zato ova priča mora imati svoje političke konsekvence”, rekao je Mašić.

Predsjednica općinske organizacije SDP-a u Novom Gradu Ajša Bajraktarević je navela da je u vrijeme njegovog osnivanja za ovo preduzeće iz budžeta Općine izdvojeno 500.000 KM da bi postalo samoodrživo, a 2018. godine ta sredstva su, kako je dodala, povećana za 300 posto i iznose 1.440.000 KM.

“Mi u SDP-u podržavamo postojanje Lokoma, ali u svom izvornom dijelu koji je bio servis građana, a ne da puno više nadležnosti i ovlasti Općine Novi Grad Sarajevo provodi JP Lokom”, kazala je Bajraktarević, uz tvrdnju da su sredstva “upumpavana” u ovo preduzeće.

Šef Kluba vijećnika SDP-a u Općinskom vijeću Novi Grad Sanjin Saračević smatra da je Lokom izgubio cilj, viziju, misiju, i “apsolutno u ovom trenutku ne znamo šta je cilj Lokoma i u kojem pravcu vodi“.

Naveo je da iz godine u godinu Općinsko vijeće Novi Grad ima sve manje svojih nadležnosti, “a sve više tih nadležnosti prebacuju na Lokom, te da se to ne smijem dozvoliti”, piše radiosarajevo.ba.

Najnovije

Uprkos zabrani, u Beogradu održan skup podrške Palestini

I pored toga što je današnji skup podrške Palestini u Beogradu zabranjen, grupa od oko 200 građana ipak okupila...