SDP: Nedopustivo je da se unutrašnja politika BiH kroji u Turskoj

Preporučujemo

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine smatra nedopustivim i neprihvatljivim da se unutrašnja politika naše zemlje kroji u Turskoj na sastanku Kolinde Grabar-Kitarović i Recepa Tayipa Erdogana, navodi se u saopćenju iz ove stranke.

-Radi se o kontinuitetu miješanja u unutrašnje stvari naše zemlje, što je praksa koja je već decenijama poznata od strane naših prvih susjeda iz Beograda i Zagreba, a sada je evidentno da se i Istanbul pokušava uvući u te procese.

- -

Očigledno je da je predsjednica Grabar-Kitarović ozbiljno shvatila floskulu da je Bosna i Hercegovina ostavljena u amanet Turskoj i njihovom predsjedniku. Ovim putem ih podsjećamo da BiH nije ni hrvatska, ni srpska, a ni turska pokrajina, niti je bilo kome ostavljena u amanet, već suverena država i da o njenoj sudbini mogu odlučivati samo građani BiH.

Sastanak u Istanbulu, na kome bi se raspravljalo o unutrašnjim stvarima BiH, predstavljao bi svojevrsnu političku okupaciju naše zemlje. Poraznija od toga je jedino prešutna saglasnost vlastodržaca da se o temama koje su bitne za budućnost BiH, raspravlja na državničkim sijelima Zagreba, Beograda i Istanbula.

Stoga pozivamo SDA da pokaže da li stvarno misle da je BiH ostavljena u amanet Erdoganu i da li im je prihvatljivo da turski predsjednik u ime BiH pregovara sa hrvatskom predsjednicom ili njihova priča o tome kako žele suverenu BiH služi samo za zavaravanje javnosti. Ukoliko SDA i HDZ zaista misle da se domaći problemi trebaju rješavati u trećim zemljama, očigledno je da su proglasili politički bankrot svoje koalicije i svjesni su svoje nesposobnosti da sami ponude rješenja.

Mi, u SDP BiH, smatramo da se unutrašnja, ali i vanjska politika, može kreirati samo u zvaničnim institucijama države, a ne na državničkim sijelima drugih zemalja. Pitanja, poput izmjena Izbornog zakona BiH, mogu se riješiti samo dogovorom domaćih političkih aktera.

- -

Dogovori, koji su postignuti van državnih institucija i bez predstavnika BiH u trećim zemljama, za SDP su ništavni i nikada ih nećemo podržati, stoji na kraju saopćenja SDP-a.

(IndexBH)

Najnovije

Kremlj se oglasio: “Spremni smo za pregovore s Ukrajinom”

Prekinuti mirovni dogovori između Ukrajine i Rusije iz 2022. mogli bi biti temelj za nove pregovore. "No nema znakova da...