SDP predložio zakonsko rješenje ako se naruši odnos načelnika i vijeća

Preporučujemo

SDP BiH uputit će Prijedlog zakona o dopunama zakona o izboru, prestanku mandata, opozivu i zamjeni načelnika općina u Federaciji Bosne i Hercegovine, potvrdio je potpredsjednik SDP-a Zoran Mikulić.

Mikulić je istakao kako ovaj prijedlog nije direktno povezan s opozivom SDP-ovog načelnika Edina Delića u Lukavcu, jer ako ovaj Prijedlog i dobije podršku u Parlamentu, to će se desiti nakon predviđenog referenduma u Lukavcu, ali da je slučaj iz Lukavca ponukao SDP na ovaj potez kako bi se u budućnosti izbjegle slične situacije.

- -

Prijedlog predviđa da bi se u narednom peridou, ukoliko građani na referendumu ne izglasaju opoziv načelnika, provodili prijevremeni izbori za članove vijeća, a ne samo za načelnika kako je to sada slučaj.

Foto: Index.ba

Načelnik Lukavca Edin Delić je istakao kako odluka Općinskog vijeća da se pokrene njegov opoziv nema nikakve veze s njegovim aktuelnim radom, jer je SDA, prema njegovim saznanjima, odlučila krenuti u njegovo rušenje istu večer kada je izabran za načelnika od strane građana, piše Patria.

Podsjećamo, nedavno je u Lukavcu održan skup podrške Deliću na kojem se okupilo oko pet hiljada građana.

Najnovije

Uredba Vlade FBiH o pomoći radnicima u iznosu do 2.520 KM: Privatnici bili “škrti”, mjera bi mogla biti produžena

Prošlo je skoro pet mjeseci od donošenja Uredbe Vlade Federacije Bosne i Hercegovine kojom se omogućava poslodavcima da izvrše...